Εταίρο για την Deutsche Bank αναζητεί η γερμανική κυβέρνηση

Εταίρο για την Deutsche Bank αναζητεί η γερμανική κυβέρνηση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύτερους ρυθμούς προχωρούν οι συνομιλίες μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των ενδιαφερομένων μερών για μια συγχώνευση μεταξύ των τραπεζικών ομίλων Deutsche Bank (DB) και Commerzbank, όπως σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα ολοένα και συχνότερα δημοσιεύματα για το θέμα μοιάζουν με προπέτασμα καπνού, ώστε να αποκρυβεί η επιδείνωση της κερδοφορίας της DB. Πέραν τούτου, φαίνεται πλέον ότι στη γερμανική κυβέρνηση έχει ωριμάσει επαρκώς η ιδέα για μια τραπεζική συμμαχία. Το υπουργείο Οικονομικών, συγκεκριμένα, ζήτησε από τη Ρυθμιστική Τραπεζική Αρχή της Γερμανίας (BaFin) τα αποτελέσματα της ανάλυσής της με θέμα την πιθανή συγχώνευση.

Διασυνοριακή συνεργασία

Σύμφωνα με αυτά, η ΒaFin τείνει προς μία συγχώνευση της Deutsche Bank με ευρωπαϊκή τράπεζα παρά με εγχώρια. Τα σχετικά αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, που μίλησαν ανώνυμα. Και ο λόγος είναι πολύ σαφής: Οπως εξηγεί η BaFin, οι δύο χρηματοπιστωτικοί όμιλοι είναι εξασθενημένοι, οπότε δεν πρόκειται να επωφεληθούν επαρκώς από τη συνένωση των δυνάμεών τους. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloοmberg αλλά και του Ρόιτερς, ανάλογη θέση έχουν και οι ευρωπαϊκές αρχές. Καλά πληροφορημένες πηγές επισήμαναν στο Ρόιτερς πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί πολύ μικρή την Commerzbank, ώστε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην DB. Προτιμότερο, κατά την ΕΚΤ, είναι μια διασυνοριακή συγχώνευση, η οποία θα δώσει σάρκα και οστά στην ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό πως το γερμανικό δημόσιο κρατεί μερίδιο 15% στην Commerzbank, το οποίο απέκτησε προκειμένου να τη διασώσει από τη χρεοκοπία. Οπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ επιθυμεί διακαώς να θωρακίσει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας προτού δεχθεί νέο πλήγμα. Ισχυροί παράγοντες της γερμανικής πολιτικής σκηνής τάσσονται υπέρ μιας τράπεζας – πρωταθλήτριας για τις γερμανικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Οπως φάνηκε, όμως, η επιλογή αυτή δεν είναι ευπρόσδεκτη από τις γερμανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Αναλυτές

Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς τις αντιδράσεις ορισμένων αναλυτών επί της πιθανής συγχώνευσης Deutsche Bank και Commerzbank. Σε έκθεσή τους, αναλυτές της βρετανικής τράπεζας Barclays επισημαίνουν ότι τα συχνά δημοσιεύματα στον Τύπο για τη συγχώνευση έχουν να κάνουν με τα κέρδη της DB. Ενδεχομένως να έχουν μειωθεί περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο του 2018, οπότε φαίνεται ότι οι στόχοι που έχει θέσει η τράπεζα δεν είναι βιώσιμοι. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναθεωρούν προς τα κάτω τους στόχους για προ φόρων κέρδη της γερμανικής τράπεζας κατά 35,5% και 7% για το 2018, το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. Και αυτή η αναθεώρηση των στόχων υστερεί των στόχων της ίδιας της Deutsche Bank. «Δεν μας είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο μία μη γερμανική τράπεζα θα συγχωνευόταν με την DB. Επιπλέον, δεδομένων του μεγέθους του ισολογισμού της και της κατάστασης της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών στην Ε.Ε., θα υπάρξουν εμπόδια για διασυνοριακή συμμαχία», τονίζει η Barclaysh. Πάντως, όπως αναφέρει το www.businessinsider, η DB έχει συνηθίσει τις συζητήσεις περί συγχώνευσης. Παλιότερα ο επικεφαλής της Citigroup, επικαλούμενος την εκτεταμένη αλληλεπικάλυψη δραστηριοτήτων, είπε ότι μια συγχώνευση με την DB μόνο για μείωση κόστους δεν είναι καλή ιδέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή