Με τιμές ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βελιγράδι

Με τιμές ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βελιγράδι

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Με κωδωνοκρουσίες, κανονιοβολισμούς και αγήματα έγινε χθες δεκτός στο Βελιγράδι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έφτασε στη Σερβία σε μια επίδειξη υποστήριξης του λαϊκιστή ηγέτη της χώρας και των φιλορωσικών πολιτικών του από τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Πούτιν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου αφότου το προεδρικό αεροσκάφος εισήλθε στον σερβικό εναέριο χώρο συνοδευόμενο από μαχητικά MiG-29, τα οποία η Μόσχα είχε δωρίσει πρόσφατα στο Βελιγράδι. Κατά μήκος της διαδρομής από το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας, τον υποδέχθηκαν υποστηρικτές του κρατώντας ρωσικές και σερβικές σημαίες.

Ο Πούτιν και ο οικοδεσπότης του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξήραν τη σχέση των δύο χωρών σε σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις τους. Ο Βούτσις ευχαρίστησε τη Ρωσία για την υποστήριξη στη σερβική εθνική ακεραιότητα και πρόσθεσε ότι «όσο μικρή κι αν είναι», η Σερβία υπήρξε πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος της Μόσχας. Ο Πούτιν από την πλευρά του ευχαρίστησε τη Σερβία για τη θερμή υποδοχή και έπλεξε το εγκώμιο του Βούτσιτς για την προσωπική του συνδρομή στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Η Σερβία έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με την παραδοσιακή της σύμμαχο Ρωσία, παρά την προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ε.Ε. Το Βελιγράδι έχει αρνηθεί να συμπαραταχθεί με τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία και έχει δεσμευτεί ότι θα παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ. Οι διμερείς σχέσεις ενισχύθηκαν πρόσφατα μετά τις προσπάθειες του Πούτιν να αποκαταστήσει την επιρροή της Μόσχας στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου ακολούθησε τις μαζικές εβδομαδιαίες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Βούτσιτς εξαιτίας της αυταρχικής διακυβέρνησης της χώρας, σύμφωνα με τις αιτιάσεις των πολιτών που συμμετέχουν στις πορείες. Χιλιάδες συντηρητικοί οπαδοί του Βούτσιτς έφτασαν τις προηγούμενες μέρες με λεωφορεία στην πρωτεύουσα για να συγκεντρωθούν στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγιου Σάββα, σημείο συνάντησης των δύο ηγετών. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι κτήτορας του ναού και έχει χρηματοδοτήσει την εικονογράφηση με ψηφιδωτά του τρούλου και του εσωτερικού χώρου.

Οπως ανακοινώθηκε, κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Βελιγράδι θα υπογραφούν συνολικά 21 συμφωνίες που αφορούν τους τομείς ενέργειας, υποδομών, εμπορίου, νέων τεχνολογιών, πολιτισμού και τουρισμού. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Βούτσιτς, που διεκδικούν ελεύθερες εκλογές και ΜΜΕ, θεωρούν ότι πρόκειται για σκηνοθετημένο σόου προκειμένου να αποδείξει ο Σέρβος πρόεδρος ότι διαθέτει περισσότερους οπαδούς από ό,τι αντιφρονούντες. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα κατήγγειλαν την εξιδανίκευση του καθεστώτος Πούτιν. «Η επίσκεψη Πούτιν αφήνει να εννοηθεί ότι η σερβική ηγεσία είναι έτοιμη να θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών επειδή είναι φίλα προσκείμενη στο καθεστώς του», ανέφεραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή