«Ωρα μηδέν» για το Ποτάμι

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη χαρακτηριστική φράση «δεν θα λέμε όχι σε όλα» ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε «περιγράψει» το «ναι» στις Πρέσπες, προσερχόμενος χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Η ανακοίνωση που ακολούθησε τη –σχεδόν τρίωρη– συνεδρίαση του κόμματος έδινε επίσης το ίδιο στίγμα, δείχνοντας προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να το λέει ευθέως, ενδεικτικό του μεγάλου διχασμού στο εσωτερικό του κόμματος.

Η φράση που φωτογραφίζει το «ναι» του κόμματος είναι η εξής: «Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Εχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε». Η θέση αυτή όμως αφορά ουσιαστικά τους κ. Θεοδωράκη και Μαυρωτά, καθώς οι κ. Αμυράς και Ψαριανός παραμένουν αναφανδόν υπέρ του «όχι», ενώ ο Σπύρος Λυκούδης –που απουσίαζε δικαιολογημένα– θα αποφασίσει σήμερα τη στάση του σε συνεδρίαση της κίνησης «Μεταρρύθμιση», της οποίας ηγείται. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Εκεί ουσιαστικά είναι το μεγάλο μπρα ντε φερ που κρίνει το μέλλον του κόμματος, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση δεν αφορούσε μόνο τις Πρέσπες, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με την ίδια την ύπαρξη του κόμματος, καθώς οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραμείνουν σε ένα κόμμα το οποίο κατηγορούν –όπως είπε χθες σε συνέντευξή του ο κ. Ψαριανός– πως «κάνει τα ρεπό του Καμμένου» και δίνει κρίσιμες πλειοψηφίες στο Μαξίμου. Ενδεικτικό, άλλωστε, πως το μείζον είναι το «μετά τις Πρέσπες» αποτελεί το ότι της βασικής συνεδρίασης προηγήθηκε σύσκεψη μεταξύ του κ. Θεοδωράκη και των δύο βουλευτών, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα. Κατά πληροφορίες, και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά από τα σημερινά δεδομένα, εξετάζεται το σενάριο οι δύο βουλευτές να μην παραιτηθούν άμεσα, ώστε να εξακολουθήσει το Ποτάμι να έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά θα πρέπει να συναποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως Αμυράς και Ψαριανός θέλουν να «ρυμουλκήσουν» τον κ. Θεοδωράκη συντεταγμένα προς τη Ν.Δ. Της ίδιας άποψης είναι και ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος το έχει πει δημόσια. Αντιθέτως, οι δύο ευρωβουλευτές, κ. Γραμματικάκης και Κύρκος, βρίσκονται πιο κοντά στη λογική συνεννόησης με την Κεντροαριστερά.

Την ίδια ώρα, στο ΚΙΝΑΛ, εστιάζουν στο πρόσωπο του Θανάση Θεοχαρόπολου, του μοναδικού βουλευτή της ΔΗΣΥ που είναι κοντά στο «ναι» για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η μη επιβολή κομματικής πειθαρχίας είναι ειλημμένη απόφαση, όπως είπε χθες σε συνέντευξή της στον Alpha η κ. Γεννηματά, η οποία ωστόσο προχώρησε σε μια αινιγματική, αν όχι αντιφατική, διατύπωση, καθώς σημείωσε πως, αν διασπαστεί η γραμμή του κόμματος, «θα υπάρχουν συνέπειες». Ποιες μπορεί να είναι αυτές από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει κομματική πειθαρχία και άρα διαγραφή του βουλευτή; Χωρίς η κ. Γεννηματά να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, από καλά γνωρίζοντες τα όσα συμβαίνουν στη Χαρ. Τρικούπη εικάζεται πως με ανοικτό το θέμα σε ποιο ψηφοδέλτιο θα είναι τελικά ο κ. Θεοχαρόπουλος προφανώς και μπορεί εκεί να υπάρξουν οι «συνέπειες». Οι τελικές αποφάσεις πάντως του προέδρου της ΔΗΜΑΡ θα ληφθούν την Κυριακή. Παράλληλα, χθες, αναπτύχθηκε παραφιλολογία όσον αφορά τις προθέσεις του Δημήτρη Κρεμαστινού, με τον ίδιο να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τις Πρέσπες, σημειώνοντας πως «δεν σπάει την κομματική γραμμή». Την ίδια ώρα, όμως, σημειώνει πως μετά την αποχώρηση Καμμένου «βελτιώθηκαν οι συνθήκες για διάλογο ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ», χαρακτηρίζοντας τα δύο κόμματα «όμορους χώρους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή