Διασταυρώσεις στοιχείων για να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ

Διασταυρώσεις στοιχείων για να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασταυρώσεις στοιχείων ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, με στόχο να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν περάσει τα αυτοκίνητά τους και τις μοτοσικλέτες τους από ΚΤΕΟ.

Μετά τη διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων και τη βεβαίωση των σχετικών προστίμων, η εφορία κάνει ένα βήμα παραπέρα ή, διαφορετικά, αναγκάζει όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ να το πράξουν για να γλιτώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα.

Οι δύο Αρχές έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία από το online ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ αλλά και τα 5 δημόσια αποστέλλουν σε καθημερινή βάση το σύνολο των ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει.

Με τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά στοιχεία (τελών κυκλοφορίας) θα εντοπίζονται οι παραβάτες των KTEO αλλά και τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε ακινησία.

Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διασταυρώσεων, θα ξεκινήσει η αποστολή των ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων μέσω των οποίων οι ιδιοκτήτες θα καλούνται χωρίς προειδοποίηση να πληρώσουν τα πρόστιμα για τα οχήματα που διατηρούν.

Σύμφωνα με την αγορά αυτοκινήτου, περίπου 2 εκατομμύρια I.X. και φορτηγά καθώς και 500.000 μοτοσικλέτες δεν έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από ΚΤΕΟ δημιουργώντας αφενός προβλήματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, αφετέρου τεράστιες απώλειες στα ταμεία του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για όσα Ι.Χ. δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ανέρχεται στα 150 ευρώ. Στην περίπτωση που εντοπιστούν και πληρωθούν τα πρόστιμα στο ελληνικό Δημόσιο, μπορούν να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά έσοδα ακόμα και 400 εκατ. (300 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα και 100 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο των οχημάτων).

Τι ισχύει για τα πρόστιμα και τα ΚΤΕΟ:

ΚΤΕΟ περνούν υποχρεωτικά όλα τα οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές) στα 4 χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία, και έπειτα κάθε δύο χρόνια (εξαιρούνται τα ταξί και τα βαρέα οχήματα που περνούν κάθε χρόνο).

Αν ένα όχημα δεν περάσει εντός προθεσμίας το ΚΤΕΟ, επιβαρύνεται με πρόστιμο που για τα επιβατικά αυτοκίνητα για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης είναι 16 ευρώ, για μέχρι έξι μήνες 33 ευρώ και για πάνω από έξι μήνες 65 ευρώ. Τα οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές) που θα εντοπιστούν να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα επιβαρυνθούν πρόσθετα από τα παραπάνω ποσά με πρόστιμο 150 ευρώ.

Τα ανασφάλιστα

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η τρίτη διασταύρωση με στόχο να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων. Η διασταύρωση, πέραν των ηλεκτρονικών αρχείων της ΑΑΔΕ, θα βασιστεί στα αρχεία κυκλοφορούντων οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία διασταύρωση είχαν εντοπιστεί 436.653 ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν είχαν ασφαλίσει τα οχήματά τους.

Σημειώνεται ότι, ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος, καταβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

• 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 cc.

• 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 cc και άνω.

• 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 cc.

• 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 cc και άνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή