ΗΠΑ: Κλιμακώνεται η πολιτική σύγκρουση μεταξύ Τραμπ και Πελόζι

ΗΠΑ: Κλιμακώνεται η πολιτική σύγκρουση μεταξύ Τραμπ και Πελόζι

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο τερματισμού της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης φαίνεται περισσότερο μακρινό από ποτέ, μετά την χθεσινή απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ξαφνική ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι στο Αφγανιστάν, σχολιάζει το “Politico.”

Ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε μία λακωνική επιστολή, πληροφορώντας την Πελόζι ότι η προγραμματισμένη επίσκεψή της “αναβλήθηκε,” αφού είχε προηγηθεί διαταγή του προέδρου Τραμπ προς το Πεντάγωνο για την ακύρωση της πτήσης με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προς την αναφερόμενη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ένα λεωφορείο που θα μετέφερε αρκετούς Δημοκρατικούς που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για να συνοδεύσουν την Πελόζι προετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το αεροδρόμιο.

Η προσβολή αυτή που ξεπερνάει τα όρια φαίνεται να είναι η αντίδραση του προέδρου Τραμπ στο αίτημα της Πελόζι για την αναβολή του ετήσιου προεδρικού διαγγέλματός του προς το αμερικανικό έθνος, το οποίο είχε προγραμματιστεί για την 29η Ιανουαρίου.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου άφησαν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για εκδικητική απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Στην επιστολή που έστειλε προχθές προς τον πρόεδρο Τραμπ, η Πελόζι ισχυρίστηκε ότι η μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια για την πραγματοποίηση του ετήσιου προεδρικού διαγγέλματος.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η κλιμάκωση της προσωπικής πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ της Πελόζι και του Τραμπ επικεντρώνεται στην επιμονή του Τραμπ για την έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων δαπάνης 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ των δύο, που είχε διατηρηθεί σε ένα φιλικό επίπεδο, επιδεινώνεται ραγδαία και είναι ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε μία ανοιχτή πολιτική έχθρα.

Μία τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο και πολύπλοκο το ενδεχόμενο οποιασδήποτε προσπάθειας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και της Πελόζι, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταβολή των μισθών των 800.000 ομοσπονδιακών υπαλλήλων, αλλά κι άλλων υπαλλήλων που εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω συμβολαίων ή συμβάσεων.

Οι υπάλληλοι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι για εβδομάδες και μερικοί από αυτούς καλούνται από τις υπηρεσίες τους να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους και να εργαστούν, ενώ παραμένουν απλήρωτοι.

“Με δεδομένη την μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να σας πληροφορήσω ότι το ταξίδι σας στις Βρυξέλλες, στην Αίγυπτο, αλλά και στο Αφγανιστάν, αναβάλλεται,” έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στην επιστολή του προς την Πελόζι. “Θα επαναπρογραμματίσουμε αυτό το επταήμερο ταξίδι όταν το shutdown θα έχει λήξει. Με δεδομένο ότι 800.000 άξιοι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν πληρώνονται είμαι σίγουρος πως θα συμφωνείτε ότι η ακύρωση αυτής της δράσης δημοσίων σχέσεων είναι απόλυτα δικαιολογημένη,” ανέφερε η ίδια επιστολή.

Η αντιπροσωπεία της Πελόζι ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει την Τρίτη, έπειτα από έξι ημέρες παραμονής στο εξωτερικό.

Στην ίδια επιστολή, ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε την Πελόζι να παραμείνει στην Ουάσινγκτον κατά την διάρκεια της συνεχιζόμενης μερικής διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι τα μέλη του Κογκρέσου είναι ευπρόσδεκτο να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με εμπορικές πτήσεις.

Πέρα από την απόφαση του προέδρου Τραμπ να ακυρώσει την επίσκεψη των μελών του Κογκρέσου στο εξωτερικό, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ φέρεται να ταξίδευσε στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της προεδρικής επιστολής προς την Πελόζι και σύμφωνα με ερασιτέχνες παρατηρητές αεροσκαφών.

Η εκπρόσωπος Τύπου της πρώτης κυρίας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού.

Οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι αιφνιδιάστηκαν από την επιστολή, την οποία ο Λευκός Οίκος έστειλε στους δημοσιογράφους, αλλά και η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανάρτησε στο Twitter.

Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό μεταξύ της ηγεσίας των Δημοκρατικών και του Λευκού Οίκου έχουν σχεδόν διακοπεί, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιον επερχόμενο συμβιβασμό στον ορίζοντα.

Η μερική διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχίζεται για 27η ημέρα, ενώ παραμένουν κλειστές εννέα από τις 15 ομοσπονδιακές διευθύνσεις. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια shutdown στην αμερικανική πολιτική ιστορία.

Χθες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, αλλά κι ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, πήγαν στο Καπιτώλιο όπου και είχαν συνάντηση με τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποφύγει τις άμεσες συνομιλίες με την Πελόζι, την οποία, σύμφωνα με τους συμβούλους του, σέβεται απρόθυμα.

Ωστόσο, η χθεσινή επιστολή του Τραμπ μεταφράζεται ως μία κίνηση προκειμένου να δείξει τις προθέσεις του απέναντι στην Πελόζι.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστήριξαν ότι η επιστολή δεν ήταν μία αντίδραση στο κάλεσμα της Πελόζι για την αναβολή του προεδρικού διαγγέλματος, αλλά μία προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του shutdown δεν θα καθυστερήσουν. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την αναβολή του ετήσιου διαγγέλματος του προέδρου Τραμπ.

“Δεν είχε προγραμματιστεί από την ίδια να έχει γυρίσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Ο πρόεδρος την θέλει εδώ για να διαπραγματευτούν,” δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους η Σάντερς, παρά το γεγονός ότι η Πελόζι ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει την Τρίτη.

Η Σάντερς δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα χάσουν ακόμη μία πληρωμή μισθού αν το shutdown δεν έχει λήξει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / “Politico”

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή