Θρασύτατη κλοπή στη Θεσσαλονίκη

Θρασύτατη κλοπή στη Θεσσαλονίκη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Φεγγαράκι ήρθε, ο χαλκός έφυγε. Την ίδια ημέρα που ξεκίνησαν οι προεργασίες επανατοποθέτησης του γλυπτού «Φεγγαράκι στην Ακτή» του καλλιτέχνη Παύλου Βασιλειάδη ανάμεσα στην παλιά του θέση και στις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, τα συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν μπροστά σε ένα ακόμη περιστατικό βανδαλισμού στη Νέα Παραλία, αυτή τη φορά στον Κήπο του Νερού. Αγνωστοι προχώρησαν στην κλοπή φύλλων χαλκού βάρους 3,5 τόνων από τον καταρράκτη.

Οπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, η άνευ προηγουμένου εκτεταμένη κλοπή πιθανότατα συνέβη το βράδυ της 15ης προς 16η Ιανουαρίου 2019. Ειδικότερα, εκλάπησαν δύο σειρές φύλλων χαλκού, μήκους 88,00 μ. και πλάτους 0,45 μ. εκάστη, που κάλυπταν το κανάλι υπερχείλισης του καταρράκτη, δίπλα στο πεζοδρόμιο της οδού Μ. Κάλλας. Οπως εκτιμούν οι άνθρωποι του δήμου, η κλοπή διαπράχθηκε πολύ πιθανόν από πολυπληθή ομάδα, αφού απαιτήθηκε ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία – εργασία για να αποκολληθούν όλα τα παραπάνω, να φορτωθούν σε οχήματα και να απομακρυνθούν. Το περιστατικό, που είναι το πλέον σοβαρό που έχει καταγραφεί στη Νέα Παραλία, σημειώθηκε την επομένη της συνέντευξης Τύπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στην οποία είχε γίνει ειδική αναφορά στα κρούσματα κλοπών –φωτιστικών σωμάτων, σχαρών–, αλλά και στους συνεχείς βανδαλισμούς που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια. Οπως λέει ο κ. Παππάς, «πρέπει να επισημάνουμε ότι την ίδια στιγμή έχει εκφραστεί η πρόθεση από τον γνωστό επιχειρηματία – δωρητή Σταύρο Ανδρεάδη για συντήρηση των Κήπων των Γλυπτών και της Μεσογείου με δική του χορηγία, η οποία, σε συνδυασμό με τις τρεις εργολαβίες των υπηρεσιών του δήμου που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποσκοπούν σε πλήρη λειτουργία και αποκατάσταση όλων των βλαβών στη Νέα Παραλία έως τον Απρίλιο».

Ηδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αποστείλει επιστολή –με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος– προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες και στον εντοπισμό και στη σύλληψη των δραστών, ενώ έχει γνωστοποιήσει το περιστατικό στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ζητώντας άμεση παρέμβαση.

«Θέλω να καταγγείλω τον “ασύμμετρο πόλεμο” που συντελείται στη Νέα Παραλία, λόγω των συνεχών βανδαλισμών και των κλοπών αυτών των στοιχείων αστικού εξοπλισμού και να ζητήσω τη σύμπραξη όλων των φορέων με μοναδικό σκοπό να παταχθεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο που πλήττει την κοινωνία μας προτού να είναι πάρα πολύ αργά», τόνισε ο αντιδήμαρχος. Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Παππάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια τόσο στην παραλία όσο και γενικότερα στην πόλη. «Ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει», είπε χαρακτηριστικά, εμφανώς εκνευρισμένος από τα τελευταία περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την επανατοποθέτηση του γλυπτού «Φεγγαράκι», είπε ότι «υπάρχουν σκέψεις για εταιρεία φύλαξης (σ.σ. στη Νέα Παραλία), καθώς δεν είναι εφικτό, λόγω έλλειψης προσωπικού στον δήμο, να υπάρξει από πλευράς υπαλλήλων 24ωρη φύλαξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή