Η νέα μοριοδότηση των εκπαιδευτικών

Η νέα μοριοδότηση των εκπαιδευτικών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγές στη μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων προχώρησε το υπουργείο Παιδείας στο νέο σύστημα διορισμών, που επρόκειτο να ψηφιστεί αργά χθες από τη Βουλή. Οι αλλαγές ευνοούν εν μέρει τους εκπαιδευτικούς που έχουν κατοχυρώσει προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή. Κατά τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών –κυρίως αναπληρωτών– στη Βουλή, που ζητούσαν να πριμοδοτηθεί η προϋπηρεσία, έγιναν για ακόμη μία φορά επεισόδια ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και στις αστυνομικές δυνάμεις. Η ένταση ξεκίνησε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανεβούν στη Βουλή από τα σκαλιά του  Αγνωστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην πλαϊνή πλευρά της Βουλής και πέταξαν νεράντζια και μπουκάλια στους αστυνομικούς. Νέα ένταση ξέσπασε λίγο αργότερα, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στη Βουλή. Οι αστυνομικοί απάντησαν με τη ρίψη χημικών.

Οσον αφορά τις αλλαγές και στο τελικό σύστημα διορισμών η ισορροπία των μονάδων μεταξύ της προϋπηρεσίας και των πτυχίων δεν άλλαξε: το ανώτατο που μπορεί να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος είναι 120 μονάδες από κάθε κατηγορία κριτηρίων. Ωστόσο, αυξήθηκε η μοριοδότηση εκείνων των κριτηρίων τα οποία είναι πιο πιθανό να πληρούν οι εκπαιδευτικοί με μεγάλη προϋπηρεσία, ενώ περιορίστηκε η μοριοδότηση των πτυχίων που είναι πιο πιθανό να έχουν αποκτήσει οι νεότεροι εκπαιδευτικοί. Για παράδειγμα, το δεύτερο πτυχίο –που συνήθως έχουν οι νεότεροι εκπαιδευτικοί– μοριοδοτείται με 7 μ. από 16 μ. που ήταν στο αρχικό σχέδιο. Επίσης, αυξήθηκε (από 2 σε 3 μ.) η μοριοδότηση κάθε παιδιού, που επίσης είναι πιθανόν να έχουν αποκτήσει εκπαιδευτικοί μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν και προϋπηρεσία ως αναπληρωτές. Πιο συγκεκριμένα, τα ακαδημαϊκά προσόντα μοριοδοτούνται με 120 μ. κατ’ ανώτατο όριο, που επιμερίζονται ως εξής:

• Διδακτορικό: 40 μ.

• Μεταπτυχιακό διάρκειας ενός τουλάχιστον έτους: 20 μ.

• Δεύτερο μεταπτυχιακό: 8 μ.

• Δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ: 7 μ.

• Ο βαθμός του πτυχίου: το γινόμενο των μονάδων, από τον πολλαπλασιασμό του βαθμού με συντελεστή 2,5, και με ανώτατο όριο τις 25 μονάδες (για βαθμό πτυχίου 10).

• Αριστη γνώση έως δύο ξένων γλωσσών: 7 μ. για κάθε μία. Πολύ καλή γνώση: 5 μ. για κάθε μία. Καλή γνώση: 3 μ. για κάθε μία.

• Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Η/Υ: 4 μ.

• Επιμόρφωση από εποπτευόμενο από το υπ. Παιδείας φορέα, τουλάχιστον 300 ωρών που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών: 2 μ.

Η εκπαιδευτική προϋπηρεσία μοριοδοτείται έως και 120 μονάδες, μία ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας.

Στα κοινωνικά κριτήρια δίνονται 3 μ. για κάθε ανήλικο παιδί ή άγαμο που δεν έχει συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας ή σπουδάζει σε ΑΕΙ ή εκπληρώνει τη στρατιωτική του υποχρέωση και δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του.

Για αναπηρία 50% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου, ή παιδιού, το γινόμενο των μονάδων προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσοστού αναπηρίας με συντελεστή 0,4. Η αναπηρία του υποψηφίου μοριοδοτείται εφόσον δεν οφείλεται σε ψυχικές παθήσεις.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε τη μείωση του αριθμού των μαθητών από 25 σε 22 ανά τάξη στα νηπιαγωγεία και στην Α΄ Δημοτικού. Η μείωση θα εφαρμοστεί από το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020. Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 65 νέες θέσεις διδασκόντων στο Παν. Θεσσαλίας, 53 στο Παν. Αθηνών και 25 στο Γεωπονικό. Επίσης, καθένα εκ των τριών ΑΕΙ θα λάβει 600.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή