Οταν η σεξουαλική αγωγή γίνεται υπόθεση… Netflix

Οταν η σεξουαλική αγωγή γίνεται υπόθεση… Netflix

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To «American Pie» είναι για πολλούς η καθοριστική εφηβική ταινία. Ειδικά οι πρώτοι μιλένιαλς μεγάλωσαν με ατελείωτες επαναλήψεις στο DVD της παλαβής κωμωδίας και των σίκουελ που ακολούθησαν. Από την άλλη, αν κυκλοφορούσε σήμερα το «American Pie» μάλλον θα εθεωρείτο απαράδεκτο λόγω του συχνά σεξιστικού ή ομοφοβικού χιούμορ του. Επιπλέον, οι τέσσερις φίλοι που προσπαθούν απεγνωσμένα να χάσουν την παρθενιά τους πριν από την αποφοίτηση είναι και αυτοί… απαρχαιωμένοι· πλέον οι σεξουαλικώς ενεργοί νέοι στα λύκεια –και της Ελλάδας– δεν είναι εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

Φυσικό, λοιπόν, που ο σημερινός κινηματογράφος και η τηλεόραση διαφοροποιούνται, σε μια εποχή μάλιστα που η εφηβική κομεντί γνωρίζει μεγαλύτερη άνθηση (ποσοτικά τουλάχιστον) παρά ποτέ. Αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 30 τέτοιες σειρές και ταινίες στο Netflix. Η διαδικτυακή πλατφόρμα σερβίρει σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση νέες παραγωγές, οι οποίες στα βασικά τους δεν διαφέρουν πουθενά. Οχι όμως όλες. Μια χτυπητή εξαίρεση είναι η «Σεξουαλική αγωγή», η οποία προστέθηκε πρόσφατα στο ωρολόγιο πρόγραμμα και αξίζει να εξελιχθεί σε μάθημα… βάσης.

Πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Οτις, ένας 16χρονος δίχως έκδηλες σεξουαλικές ορμές. Το «μπλοκάρισμα» οφείλεται στη διαζευγμένη μητέρα του (απίθανη η Τζίλιαν Αντερσον στον ρόλο), η οποία εκτός από επαγγελματίας σεξουαλική σύμβουλος έχει την τάση να διακοσμεί το σπίτι με ομοιώματα φαλλών και να φέρνει κάθε βράδυ άλλον άνδρα στο κρεβάτι της. Από την άλλη, όπως διαπιστώνει σύντομα, ο Οτις είναι ικανότατος στο να προσφέρει σεξουαλικές οδηγίες σε όλους τους υπόλοιπους. Οταν αυτό θα το αντιληφθεί και μια καπάτσα συμμαθήτρια, οι δυο τους θα στήσουν μια άτυπη επιχείρηση συμβουλευτικής, με πελάτες ολόκληρο το σχολείο.

Το απολαυστικό, απενοχοποιημένο και γεμάτο χιούμορ σενάριο της Λόρι Ναν δίνει ώθηση στη σειρά, η οποία ωστόσο δεν μένει εκεί. Μέσα από τις κωμικές καταστάσεις προκύπτει συχνά –και κυρίως αβίαστα– αληθινά εκπαιδευτικό περιεχόμενο, που ο σύγχρονος έφηβος έχει όντως ανάγκη. Για να έλθουμε και στα δικά μας δεδομένα, που συχνά είναι θλιβερά σε σχέση με τη σεξουαλική παιδεία/εκπαίδευση/ενημέρωση των νέων, μοιάζει ευχής έργον το γεγονός πως πλέον και οι Ελληνες έφηβοι έχουν σε απόσταση μερικών κλικ σειρές όπως η παραπάνω. Οχι τυχαία, το Netflix δεν έχει πουθενά «άνω των 18» χαρακτηρισμούς, μόνο «άνω των 16». Σε αυτή την περίπτωση, ας είναι και αυτός προαιρετικός!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή