Πολλές εστίες κινδύνου, μικρή η πιθανότητα ύφεσης

Πολλές εστίες κινδύνου, μικρή η πιθανότητα ύφεσης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολύ νωρίς για να ξεσπάσει ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Αυτή τη στιγμή δεν εντοπίζονται μεγάλοι πιστωτικοί, πληθωριστικοί ή επενδυτικοί κίνδυνοι στον ανεπτυγμένο κόσμο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη κρίση εντός της επόμενης διετίας. Οσο δε οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές, οι κεντρικές τράπεζες έχουν τα περιθώρια για να προσαρμόσουν την πολιτική τους ώστε να αναχαιτίσουν την εξασθένηση της ζήτησης.

Η αρχή του 2019 μπορεί να είναι δύσκολη για την Ευρωζώνη. Η αβεβαιότητα για την έκβαση του Brexit κορυφώνεται, ενώ αναμένεται να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών από την Κίνα από το ετήσιο 4,5% κατά μέσον όρο, το α΄ 10μηνο του 2018. Αρνητικό ρόλο θα εξακολουθεί να διαδραματίζει ο κίνδυνος να επιβάλουν οι ΗΠΑ δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Εάν, όμως, επαληθευθεί το βασικό μας σενάριο, τότε θα βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη.

Το βασικό σενάριο περιλαμβάνει μια έστω και λίγο θετική έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, την εφαρμογή πιο δραστικών μέτρων για τη στήριξη της κινεζικής οικονομίας από το Πεκίνο και μια συμφωνία Λονδίνου -Βρυξελλών για το Brexit ή ακόμα η παραμονή της Βρετανίας εντός Ε.Ε. Μια ενίσχυση της ζήτησης για εξαγωγές από τις αναδυόμενες αγορές –όπως η Βραζιλία και η Τουρκία– μαζί με την πτώση των τιμών του πετρελαίου μπορούν να δώσουν ώθηση στις οικονομίες της Ευρωζώνης αργότερα μέσα στο 2019.

Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι προκλήσεις για την Ιταλία. Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί σε μια οικονομία που πάσχει ακόμα από διαρθρωτικές αδυναμίες. Το επενδυτικό τοπίο ενδεχομένως να επιδεινωθεί όσο ο κυβερνητικός συνασπισμός προχωρεί στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, ανατρέποντας μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, και αυξάνει τις δαπάνες του κράτους πρόνοιας. Υπάρχει κίνδυνος να μην υλοποιούν εκτιμήσεις για ανάπτυξη στο 0,5% μέσα στο 2019. Εάν δε οι επιδόσεις της ιταλικής οικονομίας επιδεινωθούν, τότε μπορεί να ξεκινήσει ξανά η διαμάχη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.

Δύο παράγοντες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την προοπτική ανάπτυξης όλης της Ευρωζώνης. Η πολιτική και η πορεία των εξαγωγών αποτελούν ένα πιθανό μέτωπο για το 2019, ιδιαίτερα εάν κλιμακώσει ο Αμερικανός πρόεδρος τους εμπορικούς πολέμους, αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία, προσγειωθεί απότομα η κινεζική οικονομία ή η ιταλική κυβέρνηση οδηγήσει την οικονομία της σε μια κρίση δημόσιου χρέους. Δεύτερον, ακόμη και εάν δεν υλοποιηθούν αυτά τα σενάρια, μπορεί να επιδεινωθεί το οικονομικό κλίμα σε σημείο που να προκληθούν αλυσιδωτές αποφάσεις στην πραγματική οικονομία.

* Επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή