Και μετά το μετά;

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​ε ή χωρίς πλειοψηφία (151) η συμφωνία των Πρεσπών εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται να περάσει από την ελληνική Βουλή. Ετσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η συμφωνία αυτή, που υπογράφτηκε για να επουλώσει μια πληγή (Μακεδονικό) στα ανοιχτά εθνικά μας θέματα, θα ανοίξει άλλες. Αν η Βουλή δεν την κυρώσει, όλα όσα έγιναν μέχρι τώρα καταρρέουν με ευθύνη της ελληνικής πλευράς και η Ελλάδα καθίσταται το «μαύρο πρόβατο» των συμμάχων, Ευρωπαίων και Αμερικανών, που θα εκλάβουν το «ναυάγιο» των Πρεσπών ως δική τους ήττα και θα χρεώσουν την ευθύνη γι’ αυτό στην Αθήνα. Θα κληθούμε, τότε, να πληρώσουμε τον «λογαριασμό», δεδομένου ότι το ζήτημα της διευθέτησης της εκκρεμότητας της ονομασίας άπτεται των γενικότερων γεωπολιτικών σχεδιασμών στη Βαλκανική. Αν, πάλι, όπως εκτιμάται η συμφωνία υπερψηφιστεί, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος και σε όλα τα επίπεδα. Η κοινωνία έχει υποστεί ήδη σοβαρό ρήγμα, το οποίο με την κύρωσή της αντί να κλείσει θα διευρυνθεί και ο εθνικός διχασμός θα μας βασανίζει επί μακρόν. Ο πρωθυπουργός, που φέρει ευθύνη –η αντιπολίτευση έχει και αυτή δικές της– για το ότι δεν προετοίμασε την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα για μια τέτοια επώδυνη εθνική εξέλιξη, σφάλλει αν νομίζει ότι από την επομένη της (θετικής για την κυβέρνηση) ψηφοφορίας στη Βουλή «τελείωσε η υπόθεση» και θα περιμένει να δρέψει καρπούς (έως και Νομπέλ). Το συντριπτικά μεγάλο τμήμα της κοινωνίας διακατέχεται, καλώς ή κακώς, από οργή για το «ξεπούλημα» της Μακεδονίας και μένει να φανεί πώς θα ξεσπάσει. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και ο νηφάλιος λόγος, απ’ όλες τις πλευρές, πρέπει να πρυτανεύσει. Κατά τα φαινόμενα, το κυβερνών κόμμα θα πληρώσει βαρύ τίμημα στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, για τους αλαζονικούς χειρισμούς του στο Μακεδονικό.

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον γίνει πρωθυπουργός, δεν θα καλοπεράσει. Γιατί ναι μεν η συμφωνία θα περάσει, όπως θα περάσει, από τη Βουλή αλλά θα πρέπει να περπατήσει και στην καθημερινή ζωή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια, πλέον, Μακεδονία, αλλά και διεθνώς. Τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα και μηχανισμοί ελέγχου της εφαρμογής της δεν προβλέπονται. Η Ρωσία αφήνει ήδη αιχμές ότι μπορεί να μπλοκάρει στον ΟΗΕ το θέμα, ενώ η υλοποίηση των συμφωνηθέντων επαφίεται στη συναίνεση και στην καλή βούληση των δύο πλευρών. Τι θα γίνει όμως εάν στα Σκόπια ή στην Αθήνα ή και στις δύο χώρες έρθουν κυβερνήσεις που απορρίπτουν τη συμφωνία και θελήσουν να την «παγώσουν» ή να τη θέσουν σε εκκρεμότητα στο διηνεκές;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή