Το Κονκλάβιο (18/01/19)

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν (πολυ)βιάζεται

Λένε ότι πρέπει να σχεδιάζεις χωρίς βιασύνη και να εκτελείς πολύ γρήγορα. Στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, μάλλον συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Λεπτομέρειες, βέβαια. Οπως και να ’χει, νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιάζεται ακριβώς. Για να είμαι πιο ακριβής, δεν πολυβιάζεται. Δεν εννοώ ότι θα περιμένει ένα μήνα για να κυρώσει τη συμφωνία, διακινδυνεύοντας να γιγαντωθούν τα συλλαλητήρια. Μπορεί, όμως, να περιμένει μερικές μέρες. Βέβαια, το σήμερα που οι διαδρομιστές της Βουλής επιμένουν ότι «παίζει» ως ημέρα κατάθεσης της συμφωνίας μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας που επίσης βρίσκονται στο τραπέζι δεν είναι και πολύ μακριά.

Ο Τσίπρας φαίνεται να πιστεύει ότι τον συμφέρει μια κανονική –και όχι εξπρές– συζήτηση, γιατί έχει τη… «δύναμη των επιχειρημάτων». Πάντως, ενδεικτικό της πλήρους απορρόφησης από τις Πρέσπες είναι ότι παρόλο που θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Φεβρουαρίου, λεπτομέρειες για την επίσκεψη δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Δεν χρειάζεται να θυμίσω τη γνωστή ρήση για τον γάμο και τα πουρνάρια.

Υπερωρίες

Στην κυβέρνηση είναι πολύ μπροστά βέβαια. Ακόμη δεν έχει κατατεθεί προς συζήτηση η συμφωνία, αλλά ήδη συζητούν για τα οικονομικά οφέλη της. To λέω διότι χθες το βράδυ μίλησαν σε ειδική εκδήλωση στο ΕΒΕΑ για την οικονομική διάσταση της συμφωνίας ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γιώργος Σταθάκης, η Θεανώ Φωτίου και βέβαια η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Λούκα Κατσέλη. Αυτά παρά το κοινοβουλευτικό ξενύχτι της Τετάρτης. Τα ανοίγματα στην «Κεντροαριστερά» θέλουν θυσίες και υπερωρίες. Πάντως, δεν ήταν εκεί ούτε ο Γιάννης Ραγκούσης ούτε ο Νίκος Μπίστης. Υποθέτω ότι τους λογαριάζουν για τη διοίκηση και όχι για την οικονομία… Ποιoς ξέρει; Στο επόμενο μπορεί να εμφανιστεί και ο Γιώργος Παπανδρέου…

Πρεσπιάδα

Mένω στον πρεσπικό αναβρασμό, καθώς μετά το χθεσινό brainstorming του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού στη Σεβαστουπόλεως, σήμερα ακολουθεί νέο. Αυτό της Πολιτικής Επιτροπής της Κίνησης των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς με εισηγητή τον Σπύρο Λυκούδη. Κουράστηκα.

Διήμεροι εορτασμοί

Η γιορτή κρατάει 40 μέρες. Ενίοτε αρχίζει από την προηγούμενη μέρα. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι μετά την ονομαστική ψηφοφορία της Τετάρτης, πολλοί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. έσπευσαν στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή για να του ευχηθούν για την ονομαστική του εορτή. Οι υπόλοιποι πέρασαν χθες από το γραφείο του στη Δημοκρίτου για να ευχηθούν. Μεταξύ άλλων, οι Μ. Βορίδης, Χ. Σταϊκούρας, Ο. Κεφαλογιάννη. Β. Κικίλιας, Ν. Μηταράκης, Α. Μ. Ασημακοπούλου, Σ. Βούλτεψη. Γ. Κεφαλογιάννης, Β. Οικονόμου, πολιτευτές όπως ο Γιάννης Καλλιάνος και ο Διονύσης Σταμενίτης, αλλά και ο εκ Μεσσηνίας (πού αλλού;) ορμώμενος Μ. Χρυσομάλλης, πρόεδροι ΝΟΔΕ, όπως και εκπρόσωποι μακεδονικών σωματείων. Το τελευταίο το κρατώ, καθώς έχω την εντύπωση ότι ο Σαμαράς δεν θα λείψει από το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Πεσιματίες

Είναι ένα από τα πρόσωπα που νεοδημοκράτες, αλλά και πρώην «συνοδοιπόροι» (έτυχε να βρεθούν στο ίδιο κόμμα κατά το πρώτο μνημονιακό «φεγγάρι») χαρακτηρίζουν κάτι ανάμεσα σε «πολιτικό ναυάγιο» και «γραφικό» πλέον ανθρωπότυπο. Ο εν λόγω μάλιστα υποστήριξε περίπου ότι τον παρακάλεσαν για να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου… Κάποιοι, όμως, δεν ξεχνούν. Οπως υπουργός του ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Παπαδήμου που θυμάται πάρα πολύ καλά τα τηλεφωνήματα του εν λόγω που του/της ζητούσαν να μεσολαβήσει προκειμένου να υπουργοποιηθεί. Ετερος, εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, ο οποίος δεν είχε συμπληρώσει τον αριθμό των μετακλητών που δικαιούτο, θυμάται πως ο εν λόγω τον είχε παρακαλέσει να φορτώσει στον προϋπολογισμό του υπουργείου του τους έξτρα δικούς του συνεργάτες. Τελικά οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Μια φορά «πεσιματίας» ή «πεφτάκιας» (στην καρέκλα) πάντα «πεσιματίας».

Γλυκά για τον πόνο

Κάποιοι στη Σεβαστουπόλεως κουράστηκαν να περιμένουν… Οχι μόνο για μια κοινή γραμμή για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κυρίως τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού που άρχισε σε ώρα… ΣΥΡΙΖΑ – με καθυστέρηση μίας ώρας. Υπάρχει βέβαια δικαιολογία για τον Μίλτο Κύρκο και τον Γιώργο Γραμματικάκη, που ήταν άρτι αφιχθέντες από τις Βρυξέλλες. Ο πρώτος έφερε στην ομήγυρη και γλυκά. Κάτι σαν… χάπια για τον πόνο του άλλου; Σημειώνω, πάντως, ότι γλυκά κέρασε και ο Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος χθες είχε τα γενέθλιά του, ενώ σήμερα γιορτάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή