Ρέγκλινγκ: «Βιώσιμο» το ελληνικό χρέος – Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε αν τηρούνται οι μεταρρυθμίσεις

Ρέγκλινγκ: «Βιώσιμο» το ελληνικό χρέος – Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε αν τηρούνται οι μεταρρυθμίσεις

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι «βιώσιμο», καθώς, αν μη τι άλλο, το ήμισυ αυτού οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς με χαμηλά επιτόκια, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του σε οικονομική εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, που είχε ως κεντρικό θέμα της τις επιπτώσεις από το Brexit.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, η πλέον δύσκολη περίπτωση ανάμεσα στις πέντε χώρες της κρίσης που υποστηρίχθηκαν από τον Μηχανισμό, υπήρξε πάντα η Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, δεν λαμβάνει πλέον χρηματικά ποσά, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο διάσκεψης εποπτικού χαρακτήρα, θα εξεταστεί εάν τηρούνται οι μεταρρυθμίσεις και οι υποσχέσεις, και στόχος είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην χώρα.

Σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμά πως με αυτή δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για την Ευρωζώνη και πως η ανησυχία βρίσκεται στην πλευρά της Βρετανίας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ ο ίδιος γενικά δεν πιστεύει πως από το Brexit θα επηρεαστεί πολύ η οικονομία στην Ευρώπη, ώστε να χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση από τον ESM.

Ωστόσο, κατά την άποψή του, ακόμη και εάν δεν υπάρξουν άμεσες οικονομικές συνέπειες του Brexit για το ευρώ -το οποίο, όπως επισήμανε, είναι σήμερα ασφαλέστερο από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια- ο ESM θα επηρεαστεί έμμεσα από τις αναταράξεις που θα προκληθούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε στη συνέντευξή του πως τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει ανάγκη να εφαρμοστεί κάποιο από τα πιστωτικά εργαλεία σε χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές, και αυτό, κατά την άποψή του, καταδεικνύει πως «έχουμε βγει από την κρίση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή