Γύρισε το Χ.Α. στο φινάλε της συνεδρίασης

Γύρισε το Χ.Α. στο φινάλε της συνεδρίασης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις τελικές δημοπρασίες κατάφερε ο Γενικός Δείκτης να αποφύγει τα χειρότερα και να «γυρίσει» και πάλι στα θετικά, έπειτα από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας λόγω και της λήξης των παραγώγων, η οποία ουσιαστικά κόπηκε στα δύο, αφού στο πρώτο μισό της η αγορά σημείωνε κέρδη και στο δεύτερο μέρος της κινούνταν μόνιμα σε αρνητικό έδαφος έως λίγο πριν από το τελευταίο 10λεπτο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν για ακόμη μία φορά οι τράπεζες, οι οποίες γύρω στις 15.00 έζησαν ένα νέο… δράμα, αφού οι μετοχές των τριών από τις τέσσερις συστημικές (Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική) κινούνταν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει επίσης νέο χαμηλό.

Η ανακωχή ωστόσο των πωλητών που ακολούθησε περιόρισε σημαντικά τις απώλειες, οδηγώντας στο τέλος τη μετοχή της Alpha Βank –η οποία και είχε δεχθεί το μεγαλύτερο «σφυροκόπημα» τις προηγούμενες ημέρες– σε κέρδη της τάξης του 4,40% (ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το -3,02%). Η Εθνική, αν και έκλεισε στα αρνητικά (-0,84% από -4,59% ενδοσυνεδριακά), ωστόσο κατάφερε να αφήσει πίσω της το ιστορικό χαμηλό που σημείωσε μέσα στην ημέρα. Η Πειραιώς, αν και μείωσε την πτώση (στο -3,53% από -5,74% ενδοσυνεδριακά), δεν απέφυγε το κλείσιμο σε νέα χαμηλά και στα 0,6560 ευρώ, ενώ η Eurobank έκλεισε με απώλειες 1,29% (από το -5,12% ενδοσυνεδριακά).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 617,37 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το -1,26%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,55%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε στο +1,62%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,13% στις 382,76 μονάδες και ο τζίρος, αυξημένος, διαμορφώθηκε στα 63,8 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,88% και ο τραπεζικός σημείωσε πτώση 15,41%.

Η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου έχει συρρικνωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ και το μετοχολόγιο όλων των τραπεζών έχει μόνο χαμένους επενδυτές, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η ψήφος εμπιστοσύνης ουδόλως μετέβαλε το κλίμα καθώς οι αβεβαιότητες αναφορικά με την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και της επίπτωσης που θα έχουν στα βασικά κεφάλαια φερεγγυότητας των τραπεζών φαίνεται να υπερισχύουν έναντι οποιασδήποτε άλλης εξέλιξης. Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι στον τραπεζικό κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή