Ενισχύθηκε 7% τον Νοέμβριο ο δείκτης κύκλου εργασιών της βιομηχανίας

Ενισχύθηκε 7% τον Νοέμβριο ο δείκτης κύκλου εργασιών της βιομηχανίας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 7% σημείωσε τον Νοέμβριο του 2018 έναντι του Νοεμβρίου του 2017 ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, με την ενίσχυση να δίνεται σε σημαντικό βαθμό από την εξωτερική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 3%, έναντι αύξησης 11,6% που σημείωσε αντίστοιχος δείκτης εξωτερικής αγοράς την ίδια περίοδο.

Η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς προήλθε κυρίως από την αύξηση κατά 9,3% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων – λατομείων και από την αύξηση κατά 3% του δείκτη κύκλο εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών. Εντυπωσιακές ήταν οι επιμέρους αυξήσεις κύκλου εργασιών σε ό,τι αφορά το σύνολο της αγοράς στην καπνοβιομηχανία, κατά 62,2% σε ετήσια βάση, στον κλάδο των πετρελαιοειδών (9,4%), στον κλάδο χημικών προϊόντων (14,6%), στη φαρμακοβιομηχανία (17,8%), στον κλάδο κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (16,5%).

Ειδικά στην εξωτερική αγορά, καθοριστική ήταν η συμβολή της καπνοβιομηχανίας, η οποία σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών σε ετήσια βάση κατά 104,9%, του κλάδου των πετρελαιοειδών (11,5%), καθώς και των κλάδων χημικών προϊόντων (22,9%) και βασικών μετάλλων (15,9%).

Στην εγχώρια αγορά οι σημαντικότερες αυξήσεις κύκλου εργασιών με βάση τη μεταβολή αλλά και τη σημασία στο σύνολο της βιομηχανίας καταγράφηκαν στην καπνοβιομηχανία (24,5%), στη βιομηχανία χημικών (9,6%), στον κλάδο κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (40,1%), στους κλάδους ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (122,4%), καθώς και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (38,3%).

Σε έναν από τους σημαντικότερους κλάδους του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, τη βιομηχανία τροφίμων, παρατηρήθηκε μείωση του κύκλου εργασιών στην εγχώρια αγορά κατά 1,9% τον Νοέμβριο του 2018 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή