Μαζική αποχή – διαμαρτυρία μαθητών για το κλίμα

Μαζική αποχή – διαμαρτυρία μαθητών για το κλίμα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε μαζική αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν χθες μαθητές και μαθήτριες στη Γερμανία και στην Ελβετία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδιαφορία των πολιτικών ηγεσιών απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Οι σοβαρότερες συνέπειες της αλλαγής αυτής θα εκδηλωθούν τις προσεχείς δεκαετίες, επηρεάζοντας τις ζωές των σύγχρονων παιδιών, όταν πολλοί από αυτούς που σήμερα λαμβάνουν αποφάσεις θα έχουν αποσυρθεί.

Αντίστοιχη διαδήλωση πραγματοποίησαν περίπου 12.000 μαθητές προχθές στο Βέλγιο, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν γίνει και στη Φινλανδία. Την «αποχή για το κλίμα» ξεκίνησε η 15χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ τον Αύγουστο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η Τούνμπεργκ βρισκόταν με το αυτοσχέδιο πλακάτ της κάθε μέρα μπροστά στη σουηδική Βουλή, υποχρεώνοντας τους βουλευτές να τη βλέπουν μπαίνοντας και βγαίνοντας από το κτίριο. Μετά τρεις μήνες συνεχούς αποχής, η Τούνμπεργκ συνεχίζει τη διαμαρτυρία της κάθε Παρασκευή, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Η Τούνμπεργκ, εξαιρετικά καταρτισμένη γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζει ότι δεν έχει νόημα να πηγαίνει στο σχολείο και να λαμβάνει γνώσεις αν η κοινωνία αγνοεί τα βασικότερα συμπεράσματα της επιστήμης. Η κοπέλα αρνείται να πετάξει με αεροπλάνο και ταξίδεψε (με ηλεκτρικό αυτοκίνητο) έως τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Πολωνία, τον Δεκέμβριο, όπου μίλησε στους συνέδρους. Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιήσει ταξίδι 65 ωρών με τρένο προκειμένου να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Στις μεγάλες ελβετικές πόλεις συγκεντρώθηκαν συνολικά περίπου 10.000 μαθητές, ενώ οι διαδηλώσεις μαθητών στα δημαρχεία περίπου 50 γερμανικών πόλεων οδήγησαν χθες τη Νεολαία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος να ζητήσει από τους διευθυντές των σχολείων να μην παραλείπουν να σημειώνουν τις απουσίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή