Νέα σύμβαση 262 εκατ. ευρώ για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Σερβία

Νέα σύμβαση 262 εκατ. ευρώ για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Σερβία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμα σημαντική σύμβαση, αυτή τη φορά εκτός Ελλάδας, εξασφάλισε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς ανέλαβε σε κοινοπραξία με τη Vinci, την κατασκευή του νέου αεροδρομίου «Νίκολα Τέσλα» στο Βελιγράδι της Σερβίας. Πρόκειται για σύμβαση αξίας 262 εκατ. ευρώ, την οποία θα υλοποιήσει η κοινοπραξία των δύο εταιρειών, με τη συμμετοχή της Vinci να είναι 51% και της ΤΕΡΝΑ 49%. Η διάρκεια κατασκευής του έργου ανέρχεται σε πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος κατασκευής και τη διαχείριση/εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου έχει αναλάβει η Vinci Aeroports, η θυγατρική του γαλλικού ομίλου, με εξειδίκευση στα αεροδρόμια, στο πλαίσιο της επικράτησής της σε σχετικό διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε πριν από έναν χρόνο. Τότε, η Vinci, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της Ευρώπης, προσέφερε το ποσό των 501 εκατ. ευρώ για τη σύμβαση παραχώρησης, ενώ δεσμεύθηκε να προβεί σε επενδύσεις 732 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των προσεχών 25 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης εκμετάλλευσης, συμμετείχε και η ίδια η ΤΕΡΝΑ, σε συνεργασία με τον ινδικό όμιλο GMR, με την οποία πρόσφατα ανέλαβαν και την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης. Στην περίπτωση της Σερβίας, τουλάχιστον ο ελληνικός όμιλος κατόρθωσε να κερδίσει το κατασκευαστικό συμβόλαιο. Πάντως, συνεχίζει να διεκδικεί την ανακατασκευή και εκμετάλλευση αεροδρομίων στα Βαλκάνια, καθώς συμμετέχει (πάλι με την GMR) σε αντίστοιχο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Σόφιας, στη γειτονική Βουλγαρία. Με την προσθήκη του νέου αυτού έργου στη Σερβία, εκτιμάται ότι στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του ελληνικού ομίλου θα προστεθούν 128,4 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξήσουν το συνολικό ύψος σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιπες συμβάσεις έργων, που είτε έχουν ήδη υπογραφεί, είτε πρόκειται να υπογραφούν το προσεχές διάστημα. Μεταξύ αυτών, πιο άμεση φαίνεται πως είναι η περίπτωση του νότιου τμήματος του οδικού άξονα Ε65, που θα συνδέσει τη Λαμία με την Ξυνιάδα. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 306 εκατ. ευρώ, η σύμβαση του οποίου υπεγράφη πρόσφατα και ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει να εγκαθιστά εργοτάξια. Παράλληλα, εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται να έρθει προς κύρωση από τη Βουλή και η σύμβαση για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για έργο με κατασκευαστικό αντικείμενο ύψους 500 εκατ. ευρώ, του οποίου ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016

Αναφορικά με το έργο στο Βελιγράδι, προβλέπονται παρεμβάσεις για την αναβάθμιση και επέκτασή του, με στόχο την αύξηση της ικανότητας εξυπηρέτησης της ταξιδιωτικής και εμπορευματικής εναέριας μετακίνησης, από και προς τη Σερβία. Στο πλαίσιο αυτό θα κατασκευαστούν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις (τερματικοί σταθμοί) 42.000 τ.μ., παράλληλα με την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων, τα οποία είναι επιφάνειας 15.000 τ.μ. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί νέος αεροδιάδρομος προσγείωσης/απογείωσης μήκους 3,5 χιλιομέτρων, όπως επίσης και εννιά συνδετήριοι διάδρομοι κυκλοφορίας αεροσκαφών. Επίσης, θα επεκταθούν οι υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης αεροσκαφών και θα κατασκευαστεί ένας νέος χώρος, συνολικής επιφάνειας 55.000 τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή