Σε επιπλέον 3.150 απολύσεις εργαζομένων προχωρεί η Tesla

Σε επιπλέον 3.150 απολύσεις εργαζομένων προχωρεί η Tesla

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Tesla, η μεγαλύτερη αμερικανική βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, προχωράει σε δεύτερη περικοπή του εργατικού δυναμικού της τους τελευταίους 7 μήνες, αυτή τη φορά απολύοντας περίπου 3.150 εργαζομένους. Εκτός αυτού, την 1η Φεβρουαρίου θα καταργηθεί το πρόγραμμα προνομίων της Tesla, το οποίο προσέφερε στους πελάτες μεταξύ άλλων τη δυνατότητα 6 μήνες δωρεάν φόρτισης των οχημάτων της. Ο Ελον Μασκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, απέστειλε χθες απολογητικό ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλους τους εργαζομένους, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους λαμβάνει τα συγκεκριμένα μέτρα.

Οπως ισχυρίζεται ο κ. Μασκ, η Tesla έρχεται αντιμέτωπη με παλαιούς ανταγωνιστές στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων, που έχουν εδραιώσει τη θέση τους στην αγορά, όπως η σουηδική Volvo και η επίσης αμερικανική General Motors. Επιπλέον, πιέσεις δέχεται η Tesla από την επικείμενη μείωση φοροελαφρύνσεων, οι οποίες από 1ης Ιουλίου θα περικοπούν κατά το ήμισυ. Με τη μείωση αυτή των ελαφρύνσεων θα καταστούν τα οχήματα της αυτοκινητοβιομηχανίας ακριβότερα κατά 1.875 δολάρια, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό μήνυμα του Ελον Μασκ. Μάλιστα, η ολοκληρωτική παύση των φοροαπαλλαγών στο τέλος του έτους αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημία στην Tesla.

Στόχος της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, είναι η διάθεση του Model 3 του 2016 και αντίστοιχων μοντέλων σε όλες τις αγορές του κόσμου, προκειμένου να εντοπίσει περισσότερους πελάτες, που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν. Εξάλλου, ο κ. Μασκ επιδιώκει παράλληλα τη μείωση του κόστους του συγκεκριμένου μοντέλου. Ο επικεφαλής της Tesla παραδέχθηκε πως, παρότι η εταιρεία του έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, τα προϊόντα της εξακολουθούν να φαίνονται εξαιρετικά ακριβά στους περισσότερους καταναλωτές. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει το CNBC, το Model 3 προωθείται ως το πιο οικονομικό μοντέλο μεταξύ των άλλων και κοστίζει 44.000 δολάρια. Ωστόσο δεν υπολείπεται σε ποιότητα, ενώ η εταιρεία στοχεύει στην κυκλοφορία και φθηνότερου μοντέλου, περίπου 35.000 δολάρια. Η προσπάθεια παραγωγής οικολογικών προϊόντων, που θα είναι παράλληλα σε προσιτές τιμές, οδήγησε την εταιρεία στην απόφαση να περιορίσει τα έξοδά της και να απολύσει το 7% του προσωπικού της.

Ο Ελον Μασκ ανέφερε στο μήνυμά του πως η διασφάλιση των περιβαλλοντικών στόχων είναι υψίστης σημασίας. «Ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει η Tesla, θα είναι πολύ δύσκολος», τόνισε συγκεκριμένα. Συμπλήρωσε πως η αυτοκινητοβιομηχανία προσέλαβε το 2018 30% περισσότερους εργαζομένους, τους οποίους ωστόσο αδυνατεί να διατηρήσει. Η περικοπή του ανθρώπινου δυναμικού κατά 7% αποφασίζεται ύστερα από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά, όπως εκτιμά ο Ελον Μασκ. Το 2018, η Tesla πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα σε σχέση με τα προηγούμενα 15 χρόνια λειτουργίας της. Ωστόσο, η πώληση 90.700 οχημάτων το δ΄ τρίμηνο του 2018 είναι χαμηλότερη των προβλέψεων και ενδεχομένως να οδηγήσει σε απογοητευτικά αποτελέσματα, εκτιμά ο Μασκ. Ο ίδιος ελπίζει πως με μεγάλη δυσκολία και λίγη τύχη η Tesla θα καταφέρει να αποκτήσει ένα μικρό κέρδος το α΄ τρίμηνο του 2019.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή