Κανένα στέλεχος των ΗΠΑ στο Νταβός

Κανένα στέλεχος των ΗΠΑ στο Νταβός

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΒΟΣ. Σύσσωμη την αμερικανική αποστολή στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα ακύρωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας της συνεχιζόμενης διακοπής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ακύρωσε τα σχέδιά του για μετάβαση στο Νταβός, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που βρίσκεται σήμερα στην 28η ημέρα της, ενώ παράλληλα ματαίωσε ολόκληρη την αμερικανική αποστολή προς το ελβετικό θέρετρο. Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επρόκειτο να ηγηθούν της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Φόρουμ. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι αναβάλλεται, λόγω της αναστολής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, σε Βρυξέλλες και Αφγανιστάν, μια απόφαση που θεωρείται πράξη εκδίκησης εις βάρος της, αφού εκείνη του είχε προτείνει νωρίτερα να αναβάλει την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους.

Η αγωνία γύρω από την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας, η προοπτική ενός «άτακτου» Brexit και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σημαντικών οικονομιών του κόσμου αναμένεται να απασχολήσουν τους παρισταμένους της συνόδου. Την περασμένη εβδομάδα, η έκθεση Global Risks Report του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ περιελάμβανε προειδοποίηση για επερχόμενη ύφεση, εν μέρει εξαιτίας γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη. Παρά την απουσία ηγετών μεγάλων οικονομιών, περισσότεροι από 3.000 επιχειρηματίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και προσωπικότητες αναμένεται να παραβρεθούν στο αλπικό θέρετρο. Μόλις τρεις ηγέτες θα τους συνοδεύουν, όμως.

Πρόκειται για τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Τις εργασίες του συνεδρίου στο Νταβός δεν θα παρακολουθήσει ούτε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διαχειρίζεται την κρίση των «Κίτρινων Γιλέκων», ενώ η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχίζει να αναζητεί συμβιβαστική λύση για την ψήφιση του σχεδίου της για Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Τη βρετανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ. «Η συνάντηση του Νταβός θα κυριαρχείται από την αγωνία για τα χρηματιστήρια, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.

Η παρουσία ηγετών είναι περιορισμένη, ενώ όσοι παραστούν, θα είναι αναγκασμένοι να προβάλουν πλαστή εικόνα αυτοπεποίθησης», λέει ο οικονομολόγος Ναριμάν Μπεχραβές. Η αμερικανική αντιπροσωπεία στο Νταβός επρόκειτο να συζητήσει την προοπτική αναμόρφωσης των διεθνών οργανισμών, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σφοδρή κριτική

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ασκήσει οξεία κριτική στην παγκοσμιοποίηση, αμφισβητώντας την αξία της συμμετοχής των ΗΠΑ σε οργανισμούς, όπως ο ΠΟΕ.

Η απουσία πολλών ηγετών από το Φόρουμ του Νταβός δεν σημαίνει, όμως, ότι η επιρροή του φθίνει. «Ο Σίνζο Αμπε θα βρεθεί στο Νταβός ως πρόεδρος του G20 και θα θέσει τις βάσεις για την επερχόμενη σύνοδο της οργάνωσης», είπε στέλεχος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχει, όμως, ο νεοεκλεγείς ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Γιαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος θα παρουσιάσει «το νέο πρόσωπο της Βραζιλίας, απελευθερωμένο από ιδεολογικά δεσμά και διαφθορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή