Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο του Συντάγματος

Στην τελική ευθεία για το συλλαλητήριο του Συντάγματος

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν τις ετοιμασίες οι διοργανωτές του αυριανού συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος. Στις σελίδες τους στο Facebook, μέσα από τις οποίες απηύθυναν κάλεσμα στους πολίτες, έχουν αναρτήσει λίστα με δεκάδες λεωφορεία για τη μεταφορά διαδηλωτών. Σε κάποιες περιπτώσεις η οργάνωση για τη μεταφορά των διαδηλωτών γίνεται σε συνεννόηση με τις κατά τόπους ενορίες, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή με ταξιδιωτικά πρακτορεία. Ενδεικτικά, η ιερά μονή Καλαβρύτων και Αιγιαλείας προσέφερε, σύμφωνα με τη λίστα, δωρεάν μετακίνηση. Λεωφορεία θα διέθεταν, μεταξύ άλλων, ο σύλλογος πολυτέκνων και χριστιανικά σωματεία στη Λάρισα, αλλά και σύλλογοι Ποντίων ανά την Ελλάδα. Μισθωμένο λεωφορείο έβαλε για τα μέλη της και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς.

Με κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι διοργανωτές αναζητούσαν και έξι Ι.Χ. αυτοκίνητα με σχάρα, στα οποία προτίθενται να τοποθετήσουν μεγαφωνική εγκατάσταση για να κινητοποιήσουν πολίτες με τα μηνύματά τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά θα συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος σε σχέση με το συλλαλητήριο του περασμένου Φεβρουαρίου. Τότε, τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές δεν είχαν ξεπεράσει τις 140.000 σε έκταση 50.000 τ.μ. Οι διοργανωτές υποστήριζαν ότι οι πολίτες ήταν έως και δέκα φορές περισσότεροι.

«Υπάρχει τεράστια κινητοποίηση που έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία», δήλωσε στην «Κ» ο Γιώργος Τάτσιος, εκ των μελών της οργανωτικής επιτροπής του συλλαλητηρίου. «Από Μακεδονία, Θράκη και Ηπειρο, όλη η Βόρεια Ελλάδα επιδεικνύει τεράστιο ενδιαφέρον και νομίζω το ίδιο θα γίνει και με τον κόσμο της Αττικής». Ερωτηθείς σχετικά με τους ομιλητές, δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιοι θα είναι αυτοί. «Θα έχουν λόγο οξύ, λόγο σωστό, και θα πάνε στο διά ταύτα κατευθείαν. Πρέπει να αποτρέψουμε την εθνική τραγωδία που έρχεται», ανέφερε.

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο έκανε γνωστή ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μάλιστα έχει ξεκινήσει διαδικτυακή καμπάνια κατά της κύρωσης της συμφωνίας με σύνθημα «Respect the truth» (Σεβαστείτε την αλήθεια). Στη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ο κ. Τζιτζικώστας και ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο: «Καλώ όλους τους Μακεδόνες αλλά και όλους τους Ελληνες να δώσουν ένα δυναμικό “παρών” στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οι στιγμές είναι ιστορικές και η ευθύνη όλων μας πολύ μεγάλη», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εκπρόσωποι των μοναχών του Αγίου Ορους: «Ποιούμεν ύστατην έκκλησιν προς τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, έστω και κατά την εσχάτην στιγμήν να μην προχωρήσουν εις την κύρωση της Συμφωνίας, προ της διενέργειας δημοψηφίσματος».

Mέτρα αστυνόμευσης

Χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα αστυνόμευσης στο συλλαλητήριο. Κορυφαίος αξιωματούχος, που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι «το σχέδιο θα είναι παρόμοιο με εκείνο που είχε εφαρμοστεί στη συγκέντρωση του Φεβρουαρίου». Πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν υπήρχε σαφής εικόνα για τον ακριβή αριθμό των διαδηλωτών από την περιφέρεια που θα μετείχαν στο συλλαλητήριο. Με αφορμή διαταγή του αστυνομικού διευθυντή Λέσβου, που ζητούσε πληροφόρηση για τον ακριβή αριθμό των δημοτών που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Αθήνα για τη συγκέντρωση, το αρχηγείο διέταξε ΕΔΕ –μία ακόμα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών– και επιπλέον επεσήμανε σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι η πρωτοβουλία του αστυνομικού διευθυντή «δεν απηχεί το περιεχόμενο και το πνεύμα των διαταγών της ιεραρχίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή