Τσίπρας-Γεννηματά: Ενας απλός χαιρετισμός στου Λιβάνη

Τσίπρας-Γεννηματά: Ενας απλός χαιρετισμός στου Λιβάνη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συνάντηση χωρίς παρασκήνιο ήταν το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά στο σπίτι του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Λιβάνη, όπου «συνέπεσαν» για να ευχηθούν για την ονομαστική του εορτή στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία και έναν πολύ σύντομο χαιρετισμό «και αυτό ήταν όλο», όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σπίτι του εορτάζοντος δεν ξαναμίλησαν.

Η μόνη στιγμή που πήγε να «σπάσει ο πάγος» ήταν ένα χιουμοριστικό σχόλιο του Αλέκου Φλαμπουράρη, όταν είπε πως «η Φώφη μάς βάζει εμπόδια», με την ίδια την κ. Γεννηματά να απαντά πως «πάντα εγώ θα σας μπλοκάρω». Τη συγκεκριμένη μάλιστα φράση, ενδεικτικό πως υπήρξε καπνός χωρίς φωτιά, χρησιμοποίησαν στενοί συνεργάτες της προέδρου του κόμματος, ώστε να σταματήσει εν τη γενέσει της κάθε συζήτηση πως η κοινή παρουσία τους σε μια γιορτή μπορεί να έχει πολιτικές προεκτάσεις. Τα όσα είχαν προηγηθεί άλλωστε στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη, όταν οι τόνοι μεταξύ τους ανέβηκαν κατακόρυφα –ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κ. Γεννηματά πως έχει «τον ίδιο λογογράφο με τον κ. Μητσοτάκη»–, δεν αφήνουν περιθώρια για συζήτηση περί συγκλίσεων. Του λόγου το ασφαλές μαρτυρά πως κατά τη διάρκεια της βραδιάς οι παρέες χωρίστηκαν σε «πασόκους» και «συριζαίους», με τα δύο κόμματα πάντως να έχουν πολυπληθή παρουσία.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ παρέστησαν οι Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Κίμων Κουλούρης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Παύλος Γερουλάνος. Πολλά ήταν και τα στελέχη «πρώτης γραμμής» του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν το «παρών» όπως ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Χρήστος Σπίρτζης και η Ολγα Γεροβασίλη. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που παρέστη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη γιορτή του κ. Λιβάνη. Την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε, μετά τη δημοσιότητα που πήρε η συνάντηση, «έκοψε» με σχόλιό του ο Παύλος Χρηστίδης: «Η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ για την ονομαστική γιορτή του Αντώνη Λιβάνη, τον οποίο τιμούμε και σεβόμαστε, είναι ο ορισμός της λαϊκής παροιμίας: Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Θα μείνουν με την όρεξη».

Την ίδια ώρα, οι Πρέσπες εξακολουθούν να τροφοδοτούν συζητήσεις στη Χαρ. Τρικούπη. Στο επίκεντρο, η στάση που θα κρατήσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η οποία θα αποφασιστεί αύριο Κυριακή. Η πρόσφατη αινιγματική δήλωση της κ. Γεννηματά πως δεν πρόκειται να θέσει κομματική πειθαρχία σε όποιον σπάσει τη γραμμή, αλλά «θα υπάρχουν κυρώσεις», αφήνει ανοικτές όλες τις επιλογές. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η μη κομματική πειθαρχία δεν συνεπάγεται και μη διαγραφή τελικά από την Κ.Ο., με αρμόδιες πηγές να δηλώνουν πως κάτι τέτοιο «μόνο απίθανο δεν είναι». Την ίδια ώρα, μετασεισμούς προκαλεί η τοποθέτηση του κ. Κρεμαστινού περί κατάλληλης συγκυρίας για συγκλίσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, μετά την αποχώρηση Καμμένου. Η δημόσια αντίδραση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που έγραψε (Τwitter) πως τέτοιες τοποθετήσεις κάνουν «απίστευτη ζημιά», αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε ένα κομμάτι του κόμματος απέναντι σε τέτοιες προσεγγίσεις που «αλλοιώνουν την κεντρική γραμμή της αυτόνομης πορείας».

Ο Γ. Παπανδρέου

Τέλος, στο ΚΙΝΑΛ παρακολουθούν στενά και την κινητικότητα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος δραστηριοποιείται, διακριτικά μεν, σαφώς δε, υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Χαρακτηριστική η θετική απάντησή του σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», αν ισχύει ακόμα η άποψή του περί «ισορροπημένης συμφωνίας» που αποτελεί «πραγματική ευκαιρία». Ο αντίκτυπος της στάσης του πρώην πρωθυπουργού, με τη βαρύτητα που έχει ως όνομα για τον χώρο, είναι αναπόφευκτα μεγάλος και δημιουργεί επιπλέον πονοκεφάλους στην ηγεσία του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή