Ο ΔΗΚΤΗΣ (19/01/18)

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση βλέπει η Capital Economics

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποιεί η Capital Economics, κάνοντας έτσι τη χώρα ακόμα πιο ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ. Μπορεί τα προεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης για την ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών να στηρίξουν την ανάπτυξη, ωστόσο η οικονομία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, επισημαίνεται. Πρώτον, η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης στην Ευρώπη θα επιβαρύνει τον κλάδο του τουρισμού, ενώ οι εγχώριες επενδύσεις θα συρρικνωθούν περαιτέρω εξαιτίας προβλημάτων στον τραπεζικό κλάδο. Με την ανάπτυξη να αναμένεται χαμηλότερη από τις προβλέψεις, ο στόχος της επίτευξης του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα τίθεται εν αμφιβόλω και αυτό, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και στις μεταρρυθμίσεις, θα αναγκάσει ενδεχομένως το Eurogroup να «παγώσει» τα σχέδια για την ελάφρυνση του χρέους.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι βεβαιώσεις αποδοχών

Το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά στο Taxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα του 2018. Και αυτό καθώς η φορολογική διοίκηση έχει θέσει ως στόχο να «ανοίξει» φέτος το Taxis στα τέλη Μαρτίου. Αντίστοιχους στόχους έθετε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να τους επιτύχει. Βέβαια, γι’ αυτό ευθύνεται και η πολιτική ηγεσία, που άλλαζε την τελευταία στιγμή τη νομοθεσία.

Ο κατάλληλος άνθρωπος για να δώσει τα βραβεία

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος θα απονείμει τα επιχειρηματικά βραβεία ΧΡΗΜΑ 2018 στην εκδήλωση που διοργανώνουν για 16η χρονιά το περιοδικό «ΧΡΗΜΑ» και η Ethos Awards.

Σωστή η επιλογή των διοργανωτών, καθώς ο κ. Λιάκος είναι από τους λίγους, αν όχι ο μόνος, στην κυβέρνηση που καταλαβαίνουν από επιχειρήσεις, μπίζνες κ.λπ. Εννοείται από κανονικές μπίζνες και επιχειρήσεις, γιατί από τις… άλλες ξέρουν κάμποσοι, κάποιοι δε από αυτούς διαπρέπουν.

Υπολογισμός δόσεων για α΄ κατοικία

Στη διάθεση των ενδιαφερομένων βρίσκονται ξανά οι εφαρμογές που τους βοηθούν να υπολογίσουν τις μηνιαίες δόσεις που μπορούν να καταβάλουν για να εξαιρέσουν από τη ρευστοποίηση την κύρια κατοικία τους. Πλέον η πρόσβαση στις εφαρμογές αυτές γίνεται μέσω των διευθύνσεων http://www.mindev.gov.gr/efarmogi1/ και http://www.mindev.gov.gr/efarmogi2/. Πάντως, η χρονική συγκυρία που επέλεξε το υπουργείο Οικονομίας να αναστείλει τη λειτουργία του διαδικτυακού τόπου www.efpolis.gr δεν ήταν και η καλύτερη, δεδομένου ότι τώρα σπεύδουν οι δανειολήπτες να καταθέσουν αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη.

Το γιαπί, το πηλοφόρι και η φοροδιαφυγή…

«Παλιά μου τέχνη κόσκινο» για τους εργολάβους οικοδομών, οι οποίοι με το πρώτο «σκίρτημα» της αγοράς κατοικίας έσπευσαν να επανέλθουν στις γνώριμες πρακτικές υπερτιμολόγησης και φουσκώματος των τιμών πώλησης. Τη στιγμή που το σημαντικότερο μέρος της ζήτησης που εκδηλώνεται στην αγορά ακινήτων τους τελευταίους μήνες αφορά κατά κύριο λόγο παλιά διαμερίσματα σε προσιτές τιμές (και αυτό ισχύει και για τους ξένους αγοραστές που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης), η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών εντοπίζεται –πού αλλού– στις νεόδμητες κατασκευές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2018 της Τράπεζας της Ελλάδος, η ετήσια αύξηση των τιμών των νέων διαμερισμάτων (έως πέντε ετών) άγγιξε το 5%! Στον αντίποδα, στα παλαιότερα ακίνητα η αύξηση δεν ξεπέρασε το 3,1%. Παράλληλα, επιστρέφει και η πρακτική των αδήλωτων κεφαλαίων, μέσω της αναγραφής χαμηλότερης τιμής από την πραγματική στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή