Στόχοι και μεθοδεύσεις ώς τις εκλογές

Στόχοι και μεθοδεύσεις ώς τις εκλογές

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ​​Αλ. Τσίπρας δεν κατάφερε να δημιουργήσει ρήγματα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με τις μεθοδεύσεις του στο Μακεδονικό, αλλά πέτυχε μερικά άλλα πράγματα. Οπως είχε προαναγγείλει, σε ανύποπτο σχετικά χρόνο, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, προώθησε την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε μικρά κόμματα, κάποια από τα οποία βρίσκονται στο όριο της εξαφάνισης, αν δεν το έχουν ήδη περάσει. Βασική επιδίωξή του η εξαέρωση του μεσαίου χώρου, στον βαθμό που αυτός εκπροσωπείται από το ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων. Σε συνδυασμό με την κατάληψη της λεγόμενης «αριστερής» πλευράς αυτού του χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κυριαρχήσει ένας άκρως πολωτικός δικομματισμός ενόψει εκλογών και μετά.

Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι η επιδίωξη εκπληρώθηκε, γιατί η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Ως τώρα, εκτός από τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο και η προσφυγή της κυβέρνησης στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η υπονόμευση (με όλα τα μέσα και με όλους τους τρόπους) του ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσία του Αλ. Τσίπρα και πασοκογενών υπουργών της κυβέρνησης στο «πολιτικό σαλόνι» του Αντ. Λιβάνη την ημέρα του Αγίου Αντωνίου. Γνώριζαν ότι θα παρευρεθούν –όπως κάθε χρόνο– η Φώφη Γεννηματά και άλλοι πασόκοι και έσπευσαν για να δημιουργήσουν εντυπώσεις προσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και επομένως εσωτερική αναταραχή στο δεύτερο. Ο μακιαβελισμός τους δεν έχει ούτε πάτο ούτε ταβάνι…

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι σε αυτή τη φάση ο Αλ. Τσίπρας και όσοι σχεδιάζουν μαζί του τις κινήσεις του (ακούγεται ότι εκτός από τους γνωστούς υπάρχουν και «άγνωστοι» εκτός πολιτικής σκηνής) προσπαθούν να κυριαρχήσουν ως ΣΥΡΙΖΑ στον λεγόμενο «κεντροαριστερό» χώρο. Να φορούν πλέον αυτοί τον μανδύα της «Κεντροαριστεράς», να απωθήσουν επικοινωνιακά τη Νέα Δημοκρατία προς τα δεξιά και να διεκδικούν μόνιμα την εξουσία στο πλαίσιο του εσωτερικού και διεθνούς συστήματος. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας ισχυρός λόγος που ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνει ανοίγματα προς το κέντρο με προσέλκυση στελεχών. Γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι σχεδόν απίθανη η νίκη στις εκλογές και η διακυβέρνηση της χώρας με αποκλειστική στήριξη της ακραιφνούς «Δεξιάς». Αυτό ασφαλώς πρέπει να το αντιληφθούν όλες οι πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας!

Αναμφίβολα, πέρα από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί (συκοφάντηση αντιπάλων) και τακτικές και στρατηγικές πολιτικές κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση Συρανέλ (μείον Καμμένου που συντηρείται σε «κώμα» μήπως κόψει ψήφους από τη Ν.Δ.), δυνατό χαρτί της παραμένει το όργιο των αλόγιστων παροχών και υποσχέσεων –με τη βοήθεια και δικαστικών αποφάσεων– αλλά και διορισμών. Οπου μπορούν απευθείας στο Δημόσιο και κυρίως σε οργανισμούς και υπηρεσίες που συνδέονται ή ελέγχονται από αυτό. Για να γίνει αντιληπτό, επέκτειναν διάταξη που χορηγούσε επίδομα 700 ευρώ σε διαπιστωμένα ημιπληγικούς και τετραπληγικούς και σε άλλους… ανήμπορους έπειτα από γνωμάτευση γιατρών κάτω από πίεση συγγενών και φίλων. Παράλληλα, γεμίζουν με δικά τους παιδιά νέες και άγνωστες υπηρεσίες, όπως μία της ΔΕΠΑ που εδρεύει στον Πύργο Αθηνών.

Πολλοί πιστεύουν ότι ανώτατο όριο για εκλογές είναι πάντα ο Μάιος. Ενδεχομένως, αλλά καθόλου σίγουρο. Μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η κυβέρνηση έχει άνεση χρόνου. Θα κάνει προς το παρόν μία επικοινωνιακή εκστρατεία ερμηνείας της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ίσως προτιμήσει να πέσει ο κουρνιαχτός του Μακεδονικού, να ολοκληρώσει όλη την «γκάμα» των παροχών, να ανακοινωθούν τα Νομπέλ και μετά να πάει σε εκλογές τέλος Οκτωβρίου. Με την προϋπόθεση ότι η ψαλίδα από τη Ν.Δ. δεν μεγαλώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή