Παρ’ ολίγον ατύχημα στο Αιγαίο από επικίνδυνους χειρισμούς τουρκικού F-16

Παρ’ ολίγον ατύχημα στο Αιγαίο από επικίνδυνους χειρισμούς τουρκικού F-16

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολύ σοβαρό περιστατικό που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές καταγράφηκε χθες το μεσημέρι, όταν τουρκικό F-16 παρενόχλησε ελληνικό ελικόπτερο Super Puma, που εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, νότια του Φαρμακονησίου ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε απογειωθεί από τη Χίο αναζητούσε βάρκα με παράτυπους μετανάστες.

Το ελικόπτερο πετούσε σε ύψος χαμηλότερο των 500 ποδιών πάνω από τη θάλασσα και έγινε αντιληπτό από τουρκικά F-16.

Ενα από τα δύο τουρκικά F-16 που είχε πετάξει πάνω από το Φαρμακονήσι κατευθύνθηκε προς το Super Puma, φθάνοντας σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδιών από αυτό.

Από αυτό το ύψος κινήθηκε κάθετα ξανά προς τα πάνω με αποτέλεσμα τα αέρια από την τουρμπίνα του τουρκικού F-16 να αποσταθεροποιήσουν το Super Puma.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι χειριστές του Super Puma κατάφεραν να διατηρήσουν το ελικόπτερο στην πορεία του με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Εμπειροι χειριστές ανέφεραν στην «Κ» ότι στην περίπτωση που το ελικότπερο ήταν παλαιότερης τεχνολογίας (το συγκεκριμένο Super Puma είναι από τα πιο καινούργια της ΠΑ), το συγκεκριμένο περιστατικό θα μπορούσε να είχε τραγική κατάληξη. 

Το περιστατικό κρίνεται ως πολύ σοβαρό από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και προκαλεί βαθύτατο προβληματισμό στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δεδομένου ότι πλησιάζουμε στα τέλη Ιανουαρίου και στην επέτειο των Ιμίων όταν η τουρκική κινητικότητα στο ελληνικό Αιγαίο είναι παγίως αυξημένη,

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή