Γιώργος Κωνσταντινίδης: Μετά τον «Τιτάνα», ποιος;

Γιώργος Κωνσταντινίδης: Μετά τον «Τιτάνα», ποιος;

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O​​σοι κατέχουν έστω και στοιχειώδεις χρηματοοικονομικές γνώσεις, αντιλαμβάνονται ότι από την πορεία του χρηματιστηρίου μιας χώρας μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες και να καταλήξουμε σε ουσιώδη συμπεράσματα σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά της οικονομίας της. Η ενδελεχής παρακολούθηση των αποτιμήσεων των μετοχών των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριό μας παρέχει στοιχεία για την οικονομική ευρωστία τους, την ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις που οφείλονται σε ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες και τη δυνατότητα να προβλέψουμε, με τη χρήση κατάλληλων οικονομετρικών μοντέλων, τη μελλοντική τους πορεία.

Εύκολα διαπιστώνει κάποιος τη δυναμική που επιδεικνύει μια οικονομία, όταν νέες εταιρείες εισάγονται συνεχώς στον γενικό δείκτη ενός χρηματιστηρίου αξιών. Αντίθετα, εάν παρατηρούνται αποχωρήσεις μικρών, μεσαίων και κυρίως μεγάλων εταιρειών, αυτό συνεπάγεται συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησης και αποτελεί σημάδι αρνητικών εξελίξεων για το σύνολο του χρηματιστηρίου και γενικότερα της οικονομίας.

Η πρόσφατη «έξοδος» της εταιρείας «Τιτάν Τσιμέντων Α.Ε.» με τη μεταφορά της έδρας της στις Βρυξέλλες και η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο Euronext υποδηλώνει ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται «στάσιμο» και «ρηχό». Οι θεσμικοί παράγοντες της εγχώριας οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και οι ξένοι θεσμικοί και επενδυτές, έχουν πιθανότατα προεξοφλήσει αρνητικές εξελίξεις στην ταλαίπωρη οικονομία μας. Οι αρμόδιοι οφείλουν να προβληματιστούν για τις στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς και για την εγκατάλειψη της Ελλάδας από τις επιχειρήσεις «διαμάντια», που έχουν διαγράψει μια σπουδαία ιστορία στον κλάδο που ανήκουν, προσφέρουν εργασία σε χιλιάδες εργαζομένους και σημειώνουν διαχρονικά μεγάλους τζίρους και καθαρά κέρδη. Βέβαια η αποχώρηση του «Τιτάνα» δεν είναι η μοναδική. Προηγήθηκαν η Coca-Cola 3E, η Βιοχάλκο, η «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά», η ΦΑΓΕ. Εκτός από το επιστημονικό δυναμικό, «μεταναστεύουν» και ολόκληρες εταιρείες. Αφενός το υψηλό ρίσκο της Ελλάδας και αφετέρου το κόστος χρηματοδότησης εξαναγκάζουν τους ιθύνοντες να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου, όπου διασφαλίζουν αυξημένη ανταγωνιστικότητα και αναγνωρισιμότητα.

Η αναπτυξιακή προοπτική, η εξωστρέφεια και το όραμα μιας επιχείρησης δεν γίνεται να θυσιάζονται στον βωμό του επενδυτικού κενού, των παραλείψεων και των λαθεμένων αποφάσεων. Δυστυχώς, οι εταιρείες που έχουν έδρα στην Ελλάδα με τζίρο μεγαλύτερο από ένα δισ. ευρώ είναι ελάχιστες. Τα ξένα χρηματιστήρια παρέχουν ευκολότερη χρηματοδότηση, περισσότερη ασφάλεια και υψηλότερες αποτιμήσεις. Ολα αυτά σταθμίζονται σοβαρά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των διευθυντικών στελεχών και των προέδρων των ιδιωτικών εταιρειών. Ας το αντιληφθούμε, προτού εγκαταλείψουν και άλλοι επιχειρηματίες την Ελλάδα. Τα πλήγματα που δέχεται η οικονομία μας είναι αλλεπάλληλα και η διεθνής ανταγωνιστικότητά μας τραυματίζεται βαριά με όσα διαδραματίζονται με τη Folli Follie. Ηδη στην αγορά συζητούνται σενάρια καινούργιων αποχωρήσεων εταιρειών ή ομίλων επιχειρήσεων. Το «επαναλανσάρισμα» (rebranding) της οικονομίας μας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, καθυστερεί υπερβολικά. Μεμονωμένες προσπάθειες πραγματοποιούνται μεν, χωρίς όμως τη δέουσα προώθηση και υποστήριξη με στρατηγικό σχεδιασμό από την επίσημη πολιτεία.

Αλήθεια, πώς θα μεταβούμε στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όταν δεν πληρούμε τις προϋποθέσεις για να συγκρατήσουμε τις εναπομείνασες δυναμικές επιχειρήσεις; Ας δημιουργήσουμε επιτέλους ένα σταθερό και ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε να ανακοπεί η επενδυτική «αιμορραγία» και να έχουν κίνητρα οι μεγάλες, μεσαίες ή μικρές εταιρείες να παράγουν στη χώρα μας, καινοτομώντας και ισχυροποιώντας το ελληνικό brand name διεθνώς.

Ολα είναι θέμα συμβολισμών και εικόνας. Η διαρκής προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της Ελλάδας στο οικονομικό πεδίο θα συντελέσει αποφασιστικά, για να διαμορφωθεί ένα αναπτυξιακό πλαίσιο που θα προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις καθώς και ικανούς, δημιουργικούς και καινοτόμους Ελληνες επιχειρηματίες.

* O δρ Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι οικονομολόγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή