The private house: Χώρος συνάντησης και ιδεών

The private house: Χώρος συνάντησης και ιδεών

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περπατάς στην οδό Ομήρου, σε έναν δρόμο βαθιάς αθηναϊκής ατμόσφαιρας, και ξαφνικά σηκώνεις το βλέμμα ψηλά. Σαν κάποιος να σε χτύπησε στον ώμο και το βήμα να επιβραδύνθηκε. Στον αριθμό 22 υπάρχει αυτό το κτίριο, το ξέρεις από παλιά, αλλά τώρα προσέχεις αυτή την αύρα της κομψότητας και της αρχοντιάς. Τον συνδυασμό του λευκού και της ώχρας. Να υπάρχει άραγε αθηναϊκή σχολή εκείνης της απέριττης πολυτέλειας που έδωσε στην πρωτεύουσα αυτά τα κτίρια; Αναμφίβολα είναι ένα πολυώροφο κτίριο του Μεσοπολέμου, θαυμαστά αποκατεστημένο, απολύτως διακριτικό για την ταυτότητα και τη λειτουργία του, αλλά ωστόσο κάτι σε ωθεί να μάθεις περισσότερα.

Είναι ευτυχής συγκυρία που παρεμβάσεις αυτής της λειτουργικής και αισθητικής δύναμης συμβαίνουν στην Αθήνα του σήμερα, παρά τη γενικευμένη παρακμή. Αλλά ακριβώς λόγω της πτώσης στην ποιότητα ζωής, η ανάκαμψη στις επενδύσεις ειδικού ενδιαφέροντος, όπως αυτή στην Ομήρου 22, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

 

The private house: Χώρος συνάντησης και ιδεών-1

Στο Private House έχουν διατηρηθεί όλα τα σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως το τζάκι, τα μάρμαρα και τα βιτρό.

 

Με εκείνο τον ιδιαίτερο αέρα αυτοπεποίθησης που είχαν τα αρχοντικά οικοδομήματα του Μεσοπολέμου, το κτίριο στην οδό Ομήρου 22 ανήκει από το 2014 στον Όμιλο Eurobank (μέσω της απορρόφησης του ΤΤ, στο οποίο είχε περάσει μέσω Aspis Bank στην ιδιοκτησία της από το 1994). Για ένα διάστημα στέγασε δευτερεύουσες υπηρεσίες της Eurobank, μετά έμεινε δύο χρόνια ανενεργό, μέχρι που άρχισε η ολική εκ βάθρων αποκατάστασή του. Η μελέτη για την αρχιτεκτονική αποκατάσταση έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία της τράπεζας. Σήμερα, είναι μια όαση αισθητικής στην καρδιά της Αθήνας και φέρει τη διακριτική επωνυμία «The Private House», καθώς στεγάζει όλες τις υπηρεσίες του Private Banking της Eurobank στην Αττική. Είναι μια νέα προσθήκη στη συλλογή κτιρίων κύρους που διαθέτει η πρωτεύουσα σε ένα σημείο της πόλης που έχει πλέον ανοδική πορεία. Στην άλλη γωνία, Ομήρου και Ακαδημίας, βρίσκεται σε στάδιο αποπεράτωσης το ξενοδοχείο Academia of Athens του Ομίλου Marriott.

Εν μέσω αυτού του αναζωογονητικού κλίματος, το Private House προτείνει μια φιλοσοφία. «Η διαδικασία σχεδιασμού των παρεμβάσεων στο Private House έγινε με γνώμονα την παροχή μιας πρωτόγνωρης εμπειρίας, τόσο στον επισκέπτη όσο και στον χρήστη του», λέει ο Αλέξανδρος Τσουρινάκης, επικεφαλής του Private Banking. «Ακόμα και για τους πελάτες μας, δεν θέλαμε να τους θυμίζει καθόλου κτίριο τράπεζας». Πράγματι, το κτίριο, πέρα από την εξαιρετική ανάδειξη του αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό, όπως το ιδιαίτερης αισθητικής κλιμακοστάσιο και τα βιτρό, είναι γεμάτο έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Έχουν επιλεγεί 96 έργα ζωγραφικής και τέσσερα γλυπτά που ανήκουν όλα στη συλλογή της τράπεζας. 

Αέρας Μεσοπολέμου

Tο κτίριο αποπνέει Μεσοπόλεμο και αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της αποκατάστασης πάνω στην ανάπλαση και στον εκσυγχρονισμό που είχε γίνει τη δεκαετία του 1930 από τον ονομαστό αρχιτέκτονα Δημήτρη Φωτιάδη, σε συνεργασία με τον Ιωάννη Χαλεπά. 

Το κτίριο στην αρχική του μορφή χτίστηκε το 1918 σε σχέδια του Αναστάση Μεταξά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank, το κτίριο αυτό, μαζί με πολλά ακόμη στο οικοδομικό τετράγωνο Αμερικής-Πανεπιστημίου-Ομήρου-Ακαδημίας, ανήκε στην εφοπλιστική οικογένεια των Εμπειρίκων από την Άνδρο και τη Χίο. Εκείνη την εποχή, τα οικόπεδα στους ανηφορικούς δρόμους από την Πανεπιστημίου προς τον Λυκαβηττό είχαν μεγάλη ζήτηση. «Βασικός λόγος ήταν οι χαμηλές τιμές λόγω του έντονου ανάγλυφου και της βραχώδους υφής του εδάφους», σύμφωνα με τη Eurobank.

Αυτό το μεγάλο κτίριο ήταν, όταν χτίστηκε, κατοικία. Ήταν το σπίτι του Σταμάτη Εμπειρίκου έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από άλλα μέλη της οικογένειας ως θερινή κατοικία στην Αθήνα, αλλά και ως γραφεία οικογενειακών και άλλων επιχειρήσεων.

 

The private house: Χώρος συνάντησης και ιδεών-2

 

Χώρος συνάντησης και πολιτισμού

Σήμερα, στο εσωτερικό του κτιρίου επικρατούν γαλήνη και αρμονία. «Είναι επιδίωξή μας να αναδείξουμε το Private House ως έναν ποιοτικό χώρο συνάντησης ιδεών, ανθρώπων, τέχνης και πολιτισμού», λέει ο Αλέξανδρος Τσουρινάκης. «Γι’ αυτό άλλωστε και προγραμματίζουμε ήδη σειρά δράσεων με ιδιώτες, φορείς και οργανώσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το τραπεζικό αντικείμενο». Νιώθει κανείς τις διαφορετικές περιόδους της ιστορίας που το ίδιο το κτίριο φέρει. Υπάρχει εκείνη η λιτή πολυτέλεια του αθηναϊκού Μεσοπολέμου στα ιδιωτικά κτίρια του κέντρου. «Το πάντρεμα του κλασικού με το σύγχρονο είναι διάχυτο σε όλους τους χώρους του Private House. Φροντίσαμε να παντρέψουμε τα δύο στοιχεία με ισορροπία και αρμονία μεταξύ τους».

Η όψη του κτιρίου, με όλη την ατμόσφαιρα ενός θελκτικού κλασικίζοντος μοντερνισμού, συνάδει με όσα περιμένουν τον επισκέπτη στο εσωτερικό. Έχει ενδιαφέρον, και αυτό αποτελεί πρωτοτυπία, ότι το Private House τοποθετεί την αισθητική σε πρωτεύουσα θέση και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένας χώρος υψηλής αισθητικής για φιλοξενία εκδηλώσεων με επίκεντρο την τέχνη, τον πολιτισμό, την ευζωία και τον άνθρωπο. «Από μια προσωπική έκθεση ζωγραφικής, μια διαδραστική παρουσίαση ενός life coach, μια επίδειξη ενός σεφ ή ακόμη κι ένα οικογενειακό reunion dinner», λέει ο Αλέξανδρος Τσουρινάκης, «το Private House ανοίγει τη δεύτερη εκατονταετία της παρουσίας του στην αθηναϊκή ζωή με φαντασία, φιλοξενία, ζωντάνια και δημιουργικότητα».

Στον αριθμό 22 της Ομήρου μπορεί να δει κανείς τις δυνατότητες της Αθήνας όταν πιστέψει στον εαυτό της. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή