Μία καπναποθήκη «πέντε αστέρων»

Μία καπναποθήκη «πέντε αστέρων»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικείμενο της μελέτης ήταν η μετατροπή της υφιστάμενης καπναποθήκης «Άυστροελληνικής Εταιρείας ή «Σπήρερ» στο κέντρο της πόλης της Δράμας, στην περιοχή Αγ.Βαρβάρα, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Μία καπναποθήκη «πέντε αστέρων»-1

Το βασικό κτίριο της καπναποθήκης και το νοτιοανατολικό του προσάρτημα, στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας, χαρακτηρίστηκαν μνημεία (ΦΕΚ 163/Δ 1988). Στη νότια πλευρά του κτιρίου υπήρχε επιπλέον κτιριακός όγκος, μέρος του αρχικού κτιριακού συγκροτήματος, ο οποίος κατεδαφίστηκε τμηματικά. Εντούτοις, παραμένει το ίχνος του έως το ύψος των 4,5 περίπου μέτρων. Εντός του συγκεκριμένου περιγράμματος στεγάζεται πολιτιστικός χώρος του δήμου, με αμφιθέατρο και καφέ.

Μία καπναποθήκη «πέντε αστέρων»-2

Το βασικό τμήμα είναι πενταόροφο και έχει εσωτερικά φέροντα οργανισμό από ξύλο, πράγμα που παρουσίασε σημαντικές προκλήσεις στους τομείς της ηχομόνωσης μεταξύ των δωματίων, της αντισεισμικής θωράκισης του κτιρίου και της πυροπροστασίας.

Μία καπναποθήκη «πέντε αστέρων»-3

Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα από τα πιό ιδιαίτερα στοιχεία του κτίσματος εσωτερικά, καθώς έγινε προσπάθεια ο φέρων οργανισμός να είναι εμφανής (δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους), ώστε ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση της ξύλινης φέρουσας κατασκευής του αρχικού κτίσματος.

Μία καπναποθήκη «πέντε αστέρων»-4

Στο ισόγειο, στην όψη προς τη λίμνη, δημιουργείται πεζόδρομος μεταξύ του βασικού κτιρίου και του πολιτιστικού χώρου του δήμου, με σκοπό τη μετέπειτα λειτουργία των δύο, ενώ έτσι επιτυγχάνεται και η καλύτερη σύνδεση με τη λίμνη. Παράλληλα με τον πεζόδρομο αυτό, μέσα στο σώμα του κτιρίου και σε όλο το μήκος του, προτείνεται διάδρομος διπλού ύψους (έως οροφή Α' ορόφου), ο οποίος είναι ανοικτός προς τα έξω, αφού τα ανοίγματα θα είναι χωρίς κουφώματα, λειτουργώντας έτσι σαν μία στεγασμένη επέκταση του πεζοδρόμου. Η νέα εσωτερική όψη που δημιουργείται στο κτίριο είναι υαλωτή, ώστε να εμφανίζεται όλη η ξύλινη φέρουσα κατασκευή.

Μία καπναποθήκη «πέντε αστέρων»-5

Στη νοτιοανατολική πλευρά, στο διόροφο ανεξάρτητο τμήμα των πρώην γραφείων, σχεδιάστηκε εστιατόριο στον όροφο και βοηθητικοί χώροι στο ισόγειο. Το σύνολο που αποτελείται από το ξενοδοχείο και τον πεζόδρομο, τον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης, στο βυθό της οποίας υπάρχουν εμφανή μέλη βυζαντινής εκκλησίας, τον πολιτιστικό χώρο του δήμου, το εστιατόριο αλλά και το κέντρο κινηματογράφου Δράμας, που βρίσκεται παράπλευρα του κτιρίου, αποτελούν έναν ιδιαίτερο χώρο που λειτουργεί σαν πόλος έλξης για το σημεία αυτό της πόλης.

Μία καπναποθήκη «πέντε αστέρων»-6

Επιμέλεια: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες/www.3sk.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή