Αγώνας δρόμου δέκα χιλιομέτρων σε υπόγειο κελάρι

Αγώνας δρόμου δέκα χιλιομέτρων σε υπόγειο κελάρι

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες δρομείς συμμετείχαν σε έναν αγώνα δρόμου δέκα χιλιομέτρων. Αυτό θα μπορούσε να είναι μία συνηθισμένη είδηση. Ωστόσο, αυτός ο αγώνας δρόμου είχε κάτι το ιδιαίτερο, καθώς πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο κελάρι κρασιών του κόσμου. Οι δρομείς πλοηγήθηκαν στους αχανείς διαδρόμους με τη βοήθεια λαμπτήρων που ήταν προσαρμοσμένοι στο κεφάλι τους. Διένυσαν την απόσταση μέσα σε σκοτεινά σπήλαια από ασβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία εκτείνονται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης, κοντά στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Κισινάου.

Χορευτές, μουσικοί και τραγουδιστές, οι οποίοι έφεραν παραδοσιακές ενδυμασίες, έδωσαν παραστάσεις μέσα στο σκοτάδι των σπηλαίων, και ζητωκραύγασαν τους αθλητές που συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου. Ανάμεσά τους και πολλοί τουρίστες από ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη, που έτρεξαν δίπλα στους ντόπιους.

Το κρατικό κελάρι κρασιού Μιλέστιι Μίτσι έχει μπει στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, καθώς φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό φιαλών κρασιού στον κόσμο. Σήμερα βρίσκονται εκεί αποθηκευμένες περισσότερες από δύο εκατομμύρια φιάλες.

«Μοναδική εμπειρία»

Ο αγώνας δρόμου σίγουρα δεν ήταν εύκολος για τους συμμετέχοντες. Ενα κομμάτι του έλαβε χώρα στα ολισθηρά μονοπάτια στην ύπαιθρο, έξω από το κελάρι κρασιού. Το μεγαλύτερο κομμάτι του, ωστόσο, έλαβε χώρα στο εσωτερικό, κάτω από την επιφάνεια της γης, με τους δρομείς να καλπάζουν μπροστά από τα δρύινα βαρέλια του κρασιού. Βέβαια, τα οφέλη ήταν πολλαπλά όταν διασχίζαν τη γραμμή του τερματισμού, αφού εκεί τους περίμενε ένα ποτήρι κρασί. «Είναι ένας διαφορετικός αγώνας συγκριτικά με αυτούς που έχω συμμετάσχει μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, ήταν μία μοναδική εμπειρία ζωής. Το τρέξιμο μέσα σε ένα κελάρι κρασιού είναι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο. Παντού υπήρχαν άνθρωποι που ζητωκραυγάζαν. Ηταν τόσο ενθουσιασμένοι, τόσο ευτυχισμένοι που βρισκόμασταν εκεί. Ηταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν συμβαίνει ποτέ στους δρόμους των δέκα χιλιομέτρων», δήλωσε η Εϊμι Μακντόναλντ από τον Καναδά. «Ναι, το ξέρω ότι είμαι από τον Καναδά κι όταν τρέχεις στην ανηφόρα ενός λόφου που είναι καλυμμένος με πάγο, είναι κάπως ολισθηρά. Οταν μπαίνεις μέσα ο βηματισμός είναι κάπως ασταθής. Τα πράγματα ήταν δύσκολα και έπρεπε να φωτίσεις με τον λαμπτήρα στο κεφάλι σου το σημείο όπου τοποθετούσες το πόδι σου».

Το τεράστιο, αιωνόβιο ορυχείο ασβεστολίθου χρησιμοποιείται επί δεκαετίες για την αποθήκευση του κρασιού. Προκειμένου να μη χαθούν οι δρομείς είχαν λάβει χάρτες που κατέγραφαν τις υπόγειες «οδούς», οι οποίες έφεραν τα ονόματα διαφορετικών ποικιλιών κρασιού.

Η Μολδαβία, ένα κράτος 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, είναι μία από τις λίγες οινοπαραγωγούς περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Τα κρασιά της και τα μπράντι της παραμένουν δημοφιλή στα υπόλοιπα μέλη της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, αλλά είναι λιγότερα γνωστά αλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή