Μέθοδοι ανταρτοπολέμου από το Ι.Κ.

Μέθοδοι ανταρτοπολέμου από το Ι.Κ.

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον χειρότερο τρόπο διαψεύστηκαν, την περασμένη εβδομάδα, οι ισχυρισμοί του Λευκού Οίκου ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί, όταν βομβιστής αυτοκτονίας έπληξε εστιατόριο, δημοφιλές σε Αμερικανούς συμβούλους, στην κωμόπολη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους, μεταξύ τους και τέσσερις Αμερικανούς.

«Οταν χάνουν εδάφη, οι οργανώσεις αυτές υιοθετούν τακτικές ανταρτοπολέμου, όπως ενέδρες, βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες», λέει ο Σεθ Τζόουνς, αναλυτής στο Center for Strategic and International Studies.

Παρότι το Ι.Κ. έχει χάσει εδάφη και μεγάλο μέρος της ηγεσίας του, οι ιστορικοί ηγέτες του, όπως ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί, παραμένουν ζωντανοί. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει πλέον η οργάνωση να στρατολογήσει νέα μέλη την υποχρέωσαν να αναζητήσει ανθρώπινο δυναμικό στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα, η δραστική μείωση των επιθέσεων του Ι.Κ. στο Ιράκ δείχνει πως η οργάνωση έχει δεχθεί ισχυρό –αν και όχι θανατηφόρο– πλήγμα. Μιμητές της οργάνωσης έχουν αναλάβει τη διάδοση του τρομοκρατικού της μηνύματος στη Δύση, όπως έγινε στο Στρασβούργο πριν από τα Χριστούγεννα, σε επίθεση με πέντε νεκρούς στο κέντρο της πόλης.

Σε δημοσίευμά τους στο περιοδικό της οργάνωσης, μαχητές του Ι.Κ. εξήγησαν τη μέθοδο που ακολούθησαν στην επίθεση με στόχο τους Αμερικανούς συμβούλους στο Μανμπίτζ, υπογραμμίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν κατέβαλαν την παραμικρή προσπάθεια να μεταβάλουν τη ρουτίνα τους, διευκολύνοντας σημαντικά το έργο των τρομοκρατών.

«Είναι προφανές πως διαθέτουν αποτελεσματικό δίκτυο κατασκόπων, που συλλέγουν πληροφορίες και παρακολουθούν τους στόχους τους», λέει ο κ. Τζόουνς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή