Διπλή στρατηγική Μαξίμου

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό επιχειρεί να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, όπου διαλύθηκε η Κ.Ο. του Ποταμιού, ενώ το ΚΙΝΑΛ δοκιμάζεται λόγω Θεοχαρόπουλου, έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα με τα κλυδωνιζόμενα μικρά κόμματα.

Στην κορυφή βρίσκεται η σφοδρή κόντρα με το Κίνημα Αλλαγής. Το Μαξίμου αμέσως μετά τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου έσπευσε να υιοθετήσει τις καταγγελίες του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή περί ανταλλαγής της καταψήφισης των Πρεσπών με μία θέση στο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε (News 24/7) να αναδείξει τις καταγγελίες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. «Το σημαντικό, κατ’ αρχήν, είναι ότι θα πρέπει να στηλιτεύσουμε αυτά τα οποία συνέβησαν μεταξύ του ΚΙΝΑΛ και του κ. Θεοχαρόπουλου. Δηλαδή, φαίνεται ότι εκείνοι που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για συναλλαγή είναι οι ίδιοι που αρέσκονται στις πολιτικές συναλλαγές», ήταν το πρώτο σχόλιό του, χωρίς να αρκεστεί σε αυτό.

Στην επισήμανση πως το ΚΙΝΑΛ αποκρούει τα επιχειρήματα Θεοχαρόπουλου ο εκπρόσωπος του Μαξίμου έλαβε σαφή θέση υπέρ του, σημειώνοντας πως «δεν βλέπω να έχει κάποιον λόγο ο κ. Θεοχαρόπουλος να προχωρά σε ψευδείς καταγγελίες», αντιθέτως, «όταν δεν μπήκε σε αυτή την πολιτική συναλλαγή, άρχισαν οι απειλές, οι εκβιασμοί, ότι θα τον διαγράψουν». Είναι προφανές πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη «φλερτ» του Μαξίμου προς τον κ. Θεοχαρόπουλο. Το είπε ευθέως ο κ. Τζανακόπουλος σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και θέλει να βρίσκεται σε επαφή και σε συνεννόηση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Και σε αυτό το πλαίσιο, προφανώς, υπάρχει χώρος για διάλογο και με τη Δημοκρατική Αριστερά». Το «φλερτ» με τη ΔΗΜΑΡ ωστόσο εντάσσεται στο ίδιο «πολιτικό κεφάλαιο» με τη σφοδρή κόντρα με το ΚΙΝΑΛ. Για το Μαξίμου αποτελεί στρατηγικό στόχο να πληγεί καίρια το Κίνημα Αλλαγής και πιθανή συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ θα αποτελεί «μικρή νίκη» έναντι του αντιπάλου, τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας, καθώς το κόμμα που ηγείται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι ουσιαστικά εξαϋλωμένο σε επίπεδο κοινωνίας.

Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του Μαξίμου έκανε επίθεση φιλίας στον κ. Θεοχαρόπουλο, τραβούσε για πρώτη φορά τόσο σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τον Πάνο Καμμένο. Η πρόσφατη απειλή του τέως υπουργού Εθνικής Αμυνας πως, αν παραμείνουν στην κυβέρνηση τα στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, αυτό θα είναι casus belli έπεσε σε κυβερνητικό τοίχο. «Είναι οξύμωρο ότι θα μπορούσε κάποιος εκτός κυβέρνησης να θέλει να καθορίσει τη σύνθεση της κυβέρνησης», είπε ο κ. Τζανακόπουλος στέλνοντας σαφές μήνυμα πως οι απειλές δεν περνούν και πλέον ο καθένας έχει τραβήξει τον δρόμο του. Η αποστροφή του, άλλωστε, πως «κάποια άλλα στελέχη του κόμματός του, τα οποία έχουν πλέον, απ’ όσο ξέρω, διαγραφεί, δεν επέλεξαν αυτό τον πολιτικό δρόμο, αλλά αντιθέτως θεώρησαν ότι είναι εύλογα και ορθά τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού» αποτυπώνει την πρόθεση του Μαξίμου, προσεκτικά μεν σαφώς δε, να οριοθετηθεί βάσει των νέων δεδομένων η σχέση του με τον Π. Καμμένο. Ο τελευταίος, πάντως, δεν φαίνεται να υποχωρεί και συνεχίζει να πυροβολεί, άλλες φορές άμεσα και άλλες έμμεσα, το Μαξίμου. Χαρακτηριστικό πως χθες δήλωσε (Real FM) ότι «η συμπεριφορά (σ.σ. του κ. Τσίπρα) μέχρι τώρα δείχνει ότι ουσιαστικά δεν σεβάστηκε τα τέσσερα χρόνια έντιμης συνεργασίας που του προσφέραμε εμείς, οι ΑΝΕΛ και εγώ προσωπικά». Την ίδια ώρα η κόντρα του με τον Νίκο Κοτζιά για τις Πρέσπες, συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό χαρακτήριζοντας ουσιαστικά «προδοσία» τη συμφωνία. «Δια-πράττω: ρήμα το συναντάμε συχνά σε εκφράσεις όπως “διαπράττει προδοσία” ή “διαπράττει έγκλημα”, δεν συνηθίζεται συχνά για καλό σκοπό» ήταν το tweet του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή