Τέσσερις «μαύρες τρύπες» βλέπει η ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών – Σε εξέλιξη η συζήτηση στην επιτροπή (Live)

Τέσσερις «μαύρες τρύπες» βλέπει η ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών – Σε εξέλιξη η συζήτηση στην επιτροπή (Live)

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και το τελικό κείμενο του αναθεωρηθέντος Συντάγματος της ΠΓΔΜ ζήτησε εκ νέου η Νέα Δημοκρατία μέσω του αρμόδιου τομεάρχη εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκου, κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας της συζήτησης επί της συμφωνίας των Πρεσπών, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

«Η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

«Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα (…) είναι αδιανόητο να γίνεται συζήτηση σε ένα κενό. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα. Αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

Στον κ. Κουμουτσάκο απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα «είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή». 

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε: «Έφτασε τώρα η κυβέρνηση στο σημείο να ζητά την κύρωση της Συμφωνίας, χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς έκαναν οι Σκοπιανοί με το Σύνταγμά τους. Και ρωτούμε: Γιατί; Τί θέλετε να κρύψετε; Τί θέλουν να κρύψουν οι Σκοπιανοί; Τί παιχνίδι γίνεται στις πλάτες των Ελλήνων; Η αλλαγή του Συντάγματός τους είναι τμήμα της Συμφωνίας. Και δεν μπορούμε ούτε καν να συζητούμε εάν δεν έχουμε υπόψη μας το πλήρες κείμενο του Συντάγματος, μετά τις αλλαγές που έγιναν» ανέφερε ο αναπληρωτής

Ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο για «πολλά αρνητικά σημεία και σοβαρά σημεία» της Συμφωνίας και ανέφερε ότι η  η πρώτη και πιο επικίνδυνη «μαύρη τρύπα» της συμφωνίας αφορά στο συνδυασμό ονόματος, ταυτότητας και γλώσσας αφού «δίνει στους Σκοπιανούς το δικαίωμα, όχι μόνο να αυτοαποκαλούνται, αλλά και να λέγονται από όλο τον κόσμο, "Μακεδόνες"»…

«Πρόκειται για μια ανόητη και ακατανόητη παγκόσμια πρωτοτυπία. Παντού στον κόσμο, οι πολίτες ενός κράτους έχουν το όνομα του κράτους τους. Στη Νέα Ζηλανδία, λέγονται Νεοζηλανδοί και στη Βόρειο Κορέα, Βορειοκορεάτες. Σε αντίθεση προς το αυτονόητο, το γειτονικό κράτος θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες του "Μακεδόνες"», τόνισε. «Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα από τη στιγμή που αναγνωρίζεται ότι μιλούν "μακεδονική" γλώσσα. Και γίνονται πολύ χειρότερα από τις συνταγματικές τροποποιήσεις και τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπιανών. Κι αυτό γιατί αναφέρονται -και μάλιστα δύο φορές- σε "μακεδονικό λαό". Μια από τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους αναφέρει ότι η Πολιτεία θα προστατεύει την ιστορική κληρονομιά του "μακεδονικού λαού" και της "διασποράς του μακεδονικού λαού" και παράλληλα των άλλων λαών, των Αλβανών, των Τούρκων και των άλλων. Και η αναφορά αυτή, η αναφορά σε "μακεδονικό λαό" σε Αλβανούς, Τούρκους και άλλους, δεν αφορά υπηκοότητα, αφορά εθνότητα», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

Επισημαίνοντας ότι η δεύτερη «μαύρη τρύπα» είναι ότι «το σύνθετο όνομα δεν θα ισχύει erga omnes, δεν θα ισχύει για όλες τις χρήσεις» παρατήρησε ότι πρώτα από όλα, η σύνθετη ονομασία δεν θα καλύπτει τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα και κατά δεύτερο η σύνθετη ονομασία θα χρησιμοποιείται από το κράτος και τα όργανά του, αλλά δεν θα εφαρμόζεται από τις ιδιωτικές οντότητες, μεταξύ των οποίων και οι επιχειρήσεις. «Η σύνθετη ονομασία αφορά τη χώρα και όχι το λαό» είπε ο κ. Καλαφάτης.

Ως τρίτη «μαύρη τρύπα» ο βουλευτής της ΝΔ, εκτίμησε ότι είναι οι εμπορικές ονομασίες, οι επωνυμίες και τα σύμβολα στις δύο χώρες. Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «αφού ρητά αναφέρεται ότι οι Σκοπιανοί μπορούν να χρησιμοποιούν μακεδονικές επωνυμίες, για ποιόν κτυπά η καμπάνα», τόνισε ότι εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για τον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδας.

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο αν. τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην τέταρτη «μαύρη τρύπα» της Συμφωνίας, λέγοντας ότι η κοινή επιτροπή άρχισε να εξετάζει τα βιβλία μας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποδέχεται την αξίωση των Σκοπιανών να ελεγχθεί και η Ελλάδα για αλυτρωτική προπαγάνδα». «Και αυτό δεν είναι απλά αδιανόητο. Είναι ανόητο», είπε.

-Η συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή