Εκατόμβη θυμάτων από έκρηξη σε αγωγό βενζίνης στο Μεξικό

Εκατόμβη θυμάτων από έκρηξη σε αγωγό βενζίνης στο Μεξικό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 91 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων της έκρηξης που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε τμήμα αγωγού μεταφοράς καυσίμων της δημόσιας επιχείρησης Petroleos Mexicanos (Pemex) στην πολιτεία Ιδάλγο του Μεξικού, που οι αρχές πιστεύουν ότι είχε υποστεί διάτρηση από κακοποιούς.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ομάρ Φαγιάντ, προεξόφλησε πως ο τελικός απολογισμός πρόκειται να ξεπεράσει τους 100 νεκρούς.

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα του είδους εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα και ο  γενικός εισαγγελέας του Μεξικού Αλεχάντρο Χερτς ανήγγειλε πως διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί εάν υπήρξε αμέλεια σε βαθμό κακουργήματος και ότι οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην υπόθεση θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις εντός της εβδομάδας.

Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής Τλαουελίλπαν, στην Πολιτεία Ιδάλγο, είχαν συγκεντρωθεί την Παρασκευή για να μαζέψουν το καύσιμο που διέρρεε από το αγωγό και δεκάδες έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ δέχεται επικρίσεις για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση, ενώ εγείρονται επίσης ερωτήματα όσον αφορά το γιατί η Πέμεξ καθυστέρησε τόσο να σταματήσει τη ροή στον αγωγό, καθώς γνώριζε ήδη ώρες πριν σημειωθεί η έκρηξη πως υπήρχε διαρροή.

Μηχανικός της Πέμεξ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες πως αρχικά, η διαρροή είχε απλά σχηματίσει μια «μικρή λιμνούλα», πριν μετατραπεί σε «σιντριβάνι», και «μέσα σε 20 λεπτά από την εκτίμηση αυτή, η εταιρεία ήταν σε θέση να προχωρήσει σε ενέργειες».  Αλλά δεν κατέστησε σαφές εάν οι «ενέργειες» αυτές συμπεριέλαβαν τη διακοπή της ροής.

Το δυστύχημα ακολούθησε τις μεγάλες ελλείψεις βενζίνης οι οποίες πλήττουν το κεντρικό Μεξικό, καθώς η κυβέρνηση υπό τον νέο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ άρχισε στα τέλη του Δεκεμβρίου μια εκστρατεία για την πάταξη της μάστιγας των κλοπών καυσίμων, στο πλαίσιο της οποίας διακόπηκε η λειτουργία αγωγών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή