Κορυφώνεται το θρίλερ με τον WADA και την απόφασή του για τη Ρωσία

Κορυφώνεται το θρίλερ με τον WADA και την απόφασή του για τη Ρωσία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) σχετικά με τη συμμόρφωση ή μη της Ρωσίας προς τους όρους που είχε θέσει ο οργανισμός τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν και ήρε τον αποκλεισμό που είχε επιβάλει στον ρωσικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ.

Δεν είναι μόνο αβέβαιο εάν η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι καταδικαστική για τους Ρώσους, όπως αναμενόταν στις αρχές του μηνός λόγω της μη πρόσβασης των ελεγκτών του WADA στο εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας ώς τις 31 Δεκεμβρίου· δεν είναι καν βέβαιο εάν τελικά θα εκδοθεί η απόφαση σήμερα ή θα αποφασιστεί αναβολή.

Το παραπάνω εξηγείται από την καθυστερημένη αλλά ουσιαστική αλλαγή πορείας από τους Ρώσους, που λίγες ημέρες μετά την άρνησή τους να επιτρέψουν την πρόσβαση στους ελεγκτές του διεθνούς οργανισμού, άνοιξαν τις πόρτες σε τριμελή επιτροπή του WADA.

Οι διεθνείς ελεγκτές επέστρεψαν πλέον από τη Μόσχα δηλώνοντας ότι δυσκολεύτηκαν από τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισαν, αλλά απέσπασαν τα πολύτιμα αρχεία αθλητών που ελέγχθηκαν και ουσιών που ανιχνεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όταν το ρωσικό κρατικό σύστημα ντόπινγκ συγκάλυπτε τις απαγορευμένες ουσίες που χορηγούσε στους αθλητές 30 αθλημάτων.

Ο πρόεδρος του WADA σερ Γκρεγκ Ρίντι έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο υπέρ του καθαρού αθλητισμού», έστω και αν αυτή σημειώθηκε σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την προθεσμία που είχε τεθεί.

Ο διευθυντής του ρωσικού οργανισμού Γιούρι Γκάνους ζήτησε επιείκεια από τον WADA, ώστε να εργαστούν οι δύο οργανισμοί παράλληλα για την εξάλειψη της μάστιγας του αθλητισμού, όπως έγραψε σε επιστολή.

Η καθυστέρηση των Ρώσων και η επιείκεια που έχει ήδη επιδείξει ο WADA έχουν εξοργίσει πολλούς δυτικούς οργανισμούς κατά του ντόπινγκ, όπως αυτούς της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Η πιθανή νέα επίδειξη επιείκειας σήμερα αναμένεται να βαθύνει το χάσμα στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα μεταξύ των πολέμιων και των υποστηρικτών των Ρώσων, και ενώ έχει εδώ και σχεδόν μια πενταετία παγιωθεί ένα κλίμα που θυμίζει έντονα εποχές Ψυχρού Πολέμου. Η θέση του WADA έχει ήδη αδυνατίσει αρκετά, μετά τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, περιλαμβανομένου του προέδρου Τόμας Μπαχ, ότι σε κάθε περίπτωση «η Ρωσία έχει εκτίσει την ποινή της» και θα συμμετάσχει με τη σημαία της στο Τόκιο 2020, προξενώντας δυσαρέσκεια και δυσπιστία στην πλειονότητα των Δυτικών αθλητών και παραγόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή