Με το βλέμμα στα αστέρια και στην κοινωνία

Με το βλέμμα στα αστέρια και στην κοινωνία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι εντάσεις των ανέμων στο Νότιο και Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ…» προειδοποιούσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι, πιο ευχάριστοι, για να επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα του. Ηδη, άλλωστε, την επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι, από καθηγητές σχολείων που ενημερώνονται για τα ευφάνταστα εκπαιδευτικά προγράμματά του, μέχρι πιστοί φίλοι της αστρονομίας και της ιστορίας της. Το Αστεροσκοπείο οργανώνει πολλά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά, καθώς και επισκέψεις στο κτίριο στον λόφο των Νυμφών, το οποίο σχεδίασε ο Θεόφιλος Χάνσεν, αλλά και σε εκείνο της Πεντέλης. Πραγματοποιεί ξεναγήσεις, αστρονομικές παρατηρήσεις, για να ανακαλύψουμε το σύμπαν, να μάθουμε τα νέα επιτεύγματα στην Αστρονομία και τη Διαστημική Φυσική.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο δίνει όλο και συχνότερα αφορμές να το επισκεφθούμε. Και είναι πράγματι ενθαρρυντικό ότι δεν αρκείται μόνο στην αποστολή του ως επιστημονικού οργανισμού, αλλά με τα προγράμματά του εντοπίζει και αναδεικνύει το πολιτιστικό περιεχόμενο και την εκπαιδευτική διάσταση που μπορεί αυτό να έχει. Πολλοί ανακάλυψαν τους χώρους του το 2017, όταν σε συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ έγινε η επιτυχημένη έκθεση «The Theatre of Disappearance» του Αντριάν Βιγιάρ Ρόχας. Μακριά από κάθε παρωχημένο ακαδημαϊσμό, το ΕΑΑ αξιοποιεί τον πλούτο της γνώσης με εργαλεία την αφηγηματικότητα, το σασπένς, πλησιάζοντας αποδοτικότερα την κοινωνία, η οποία εξάλλου το στηρίζει. Είναι ένα στοίχημα που δεν αφορά μόνον αυτόν, αλλά και άλλους επιστημονικούς ή και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντισταθεί κανείς στην ποσοτικοποίηση της ζωής μας, αλλά σίγουρα ο πολιτισμός είναι ένας απ’ αυτούς και αρκεί να δει κανείς στην Αθήνα την απήχηση που έχουν οι θεατρικές παραστάσεις, οι μουσικές συναντήσεις, οι απρόβλεπτες δράσεις κάποιων μουσείων, για να διαπιστώσει ότι η κοινωνία το αντιλαμβάνεται. Συνεπώς η ανάδειξη της πολιτιστικής διάστασης των επιστημονικών και εκπαιδευτικών οργανισμών είναι ένα στοίχημα από το οποίο μπορεί να κερδίσουν όλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή