Τα κινηματογραφικά επίκαιρα για τους Βαλκανικούς

Τα κινηματογραφικά επίκαιρα για τους Βαλκανικούς

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που προβλήθηκαν τα κινηματογραφικά επίκαιρα που είχε παραγγείλει η ελληνική κυβέρνηση το 1913 για τους Βαλκανικούς Πολέμους. Η Ελλάδα θέλοντας να ενισχύσει τη θέση της στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις, είχε παραγγείλει δύο κινηματογραφικά «ζουρνάλ», το «With the Greeks in the Firing Line (62΄)» και το «The Triumphal March of the Greeks» (10΄), στη γερμανική εταιρεία Express-Films Co. του Freiburg (Breisgau). Οι ταινίες προβλήθηκαν διεθνώς στα τέλη του 1913.

Μία κόπια της πρώτης ταινίας, διάρκειας λίγο πάνω από μία ώρα, βρέθηκε στις ΗΠΑ και αποκαταστάθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) το 2013. Θα προβληθεί για πρώτη φορά, 106 χρόνια μετά, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στις 5 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.) σε μία εκδήλωση με τίτλο «Ελληνική διπλωματία, κινηματογραφικό ρεπορτάζ και Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-13): Η περίπτωση του “With the Greeks in the Firing Line”». Η ταινία δεν έχει ήχο ούτε μουσική υπόκρουση και θα προβληθεί με εισαγωγή και σχολιασμό της δρος Βασιλικής Τσιτσοπούλου (Πρόγραμμα Νέων Ελληνικών, Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα), η οποία θα καλύψει θέματα όπως: «Τι και ποιος καταγράφεται σε αυτά τα φιλμ και γιατί; Ποιος τα γύρισε; Αποτελούν ιστορικά τεκμήρια και τι τεκμηριώνουν; Ποια είναι η θέση αυτής της ταινίας στην ιστορία του μιντιακού πολεμικού θεάματος και της προπαγάνδας; Σε ποιον ανήκουν αυτές οι ταινίες; Πώς βρέθηκαν στην Καλιφόρνια; Ως αρχειακό μιντιακό υλικό πώς θα έπρεπε να είναι προσβάσιμο στο κοινό σήμερα;».

«Η σημασία της ανακάλυψης του “With the Greeks in the Firing Line” είναι πολύ μεγάλη εφόσον ανατρέπει τη χρονολόγηση του πολεμικού ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, μεταθέτοντας τις απαρχές του είδους στους Βαλκανικούς Πολέμους αντί για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολιάζει η Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Η ταινία θα προβληθεί για μια και μόνο βραδιά με κόπια που έστειλε ειδικά στη Γεννάδειο το Τμήμα Κινηματογράφου του UCLA.

​​Γεννάδειος Βιβλιοθήκη (Αμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι). Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή