Πολιτικό βάρος η παρουσία στο Νταβός

Πολιτικό βάρος η παρουσία στο Νταβός

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κοινό έχουν ο Ντ. Τραμπ, ο Τζ. Τριντό, ο Εμ. Μακρόν, ο Ν. Μόντι και η Τ. Μέι; Αν εξαιρέσουμε το ότι κυβερνούν τις χώρες τους –ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Ινδία και Βρετανία– δεν έχουν πολλά κοινά. Εκτός, βέβαια, από το ότι δεν θα παρευρεθούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Είχαν όλοι έρθει στο ελβετικό αλπικό θέρετρο πέρυσι, τουλάχιστον να παρουσιάσει ο καθένας τη χώρα του ως τον κάλλιστο επενδυτικό προορισμό. Εκτοτε, όμως, φαίνεται πως η παρουσία τους στο Νταβός αποτελεί ένα πολιτικό βάρος. Μολονότι θα παραστούν ηγέτες με μακρά θητεία στο τιμόνι της χώρας τους, όπως ο Σίντζο Αμπε της Ιαπωνίας και η Αγκελα Μέρκελ της Γερμανίας, πολλοί πολιτικοί που ανέλαβαν προσφάτως την εξουσία είναι καθηλωμένοι στη χώρα τους.

Ιδιαιτέρως μετά το δημοψήφισμα που έγινε στη Βρετανία το 2016 και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το ίδιο έτος λίγους μήνες αργότερα. Μπορεί να είναι άδικο αλλά είναι καθοριστική η ανησυχία πως τα δεινά στο εσωτερικό των χωρών τους θα οξυνθούν περαιτέρω αν οι ηγέτες καθίσουν πλάι σε όλες τις ελίτ στις Αλπεις υπό το πρόσχημα ότι πρέπει να λύσουν μεγάλα προβλήματα.

Η απουσία ορισμένων εξ αυτών, πάντως, δεν καθιστά την ετήσια συνάντηση του Νταβός λιγότερο σημαντική. Ολοι αυτοί οι παντοδύναμοι που δεν θα μεταβούν στο ελβετικό θέρετρο θα είχαν περισσότερες ευκαιρίες να προωθήσουν τα συμφέροντα των χωρών τους σε στελέχη, τραπεζίτες και χρηματιστές που εν τη απουσία τους θα δώσουν βάση σε όσα θα πουν άλλοι. Αυτό ίσως είναι καλό. Οταν οι ηγέτες των πλούσιων χωρών δεν θα καταλάβουν την κεντρική σκηνή στο συνεδριακό κέντρο του Νταβός, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπί Αχμέντ, θα έχει την ευκαιρία να εκθειάσει τις αρετές του λαού του των 81 εκατ. κατοίκων. Το Φόρουμ εκτιμά πως θα εκπροσωπηθούν στη συνάντηση χώρες που παράγουν το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πέρυσι ο Τραμπ είχε παρουσιάσει διεξοδικώς την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» όταν ολοκληρωνόταν το Φόρουμ. Σήμερα, όμως, η χώρα του εισέρχεται στην πέμπτη εβδομάδα μερικής αναστολής του ομοσπονδιακού κράτους επειδή ο ίδιος επέμενε να αντλήσει κεφάλαια για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Στόχος του Φόρουμ είναι να οικοδομήσει γέφυρες και όχι εμπόδια και η δυσλειτουργική διακυβέρνηση της Αμερικής κάθε άλλο παρά συνάδει με την αποστολή αυτού του οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό του Καναδά, τον νεαρό Τριντό, πέρυσι μίλησε για δεύτερη φορά στο Νταβός μετά την εκλογική νίκη του το 2015. Τότε η διαμονή του στο ελβετικό θέρετρο είχε κοστίσει τουλάχιστον 678.000 καναδικά δολάρια. «Το Νταβός είναι το σύμβολο συνεννοήσεων που κάνουν οι πανίσχυροι του κόσμου χωρίς κανένα όφελος για τον μέσο άνθρωπο», είχε δηλώσει τότε μέλος της αντιπολίτευσης στις εφημερίδες The Globe και Mail . Η επανάληψη μιας τέτοιας κριτικής δεν πρόκειται να βοηθήσει τον κ. Τριντό και το Φιλελεύθερο Κόμμα του που ετοιμάζεται για εκλογές μέσα στο έτος.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν άλλοι πολιτικοί που θα παραστούν στο Νταβός. Η κ. Μέι μόλις που επεβίωσε προ ημερών όταν το βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία της με την Ε.Ε. Με τις απουσίες στο φετινό Νταβός τα πράγματα θα είναι σχετικά ήσυχα. Αν, έτσι, μείνει περισσότερος χρόνος για να ακουστεί ο Κονγκολέζος γυναικολόγος, «ο γιατρός Θαύμα» που πήρε το Νομπέλ Ειρήνης επειδή βοήθησε γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική βία, τόσο το καλύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή