Μακρόν και Μέρκελ ανανέωσαν τη φιλία τους

Μακρόν και Μέρκελ ανανέωσαν τη φιλία τους

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκαν σήμερα σε θερμό κλίμα στο Άαχεν της Γερμανίας για να υπογράψουν άλλο ένα σύμφωνο φιλίας. 

Η Άγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε με χαμόγελα και αγκαλιές τον Εμμανουέλ Μακρόν στα σκαλιά του Δημαρχείου της πόλης και πόζαραν εμφανώς χαρούμενοι στους δημοσιογράφους. Την ίδια ώρα, έξω από το το Δημαρχείου διαδήλωνουν υποστηρικτές της γαλλογερμανικής φιλίας με μπαλόνια και σημαιάκια της ΕΕ αλλά και κάποια «κίτρινα γίλεκα» που φώναζαν «Εξω η Μέρκελ» και «Μακρόν παραιτήσου».

Μακρόν και Μέρκελ ανανέωσαν τη φιλία τους-1

Το σημερινό σύμφωνο φιλίας υπογράφεται ως «συμπλήρωση» της Συνθήκης που υπογράφηκε στο Ελιζέ στις 22 Ιανουαρίου του 1963, από τους τότε ηγέτες των δύο χωρών, τον Σαρλ Ντε Γκολ και τον Κόνραντ Αντενάουερ – τον πρώτο μεταπολεμικό καγκελάριο της Γερμανίας από το 1949 έως το 1963.

Μακρόν και Μέρκελ ανανέωσαν τη φιλία τους-2

Η Συνθήκη των Ηλυσίων επισφράγισε την γαλλογερμανική συμφιλίωση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νέα γαλλογερμανική συνθήκη φιλίας εμβαθύνει ακόμα περισσότερο του οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών – παραδοσιακών συμμάχων – και ενυσχύει την δέσμευσή τους στην ΕΕ.

Μακρόν και Μέρκελ ανανέωσαν τη φιλία τους-3

Συγκεκριμένα, προβλέπει την σύγκλιση της οικονομικής, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των δύο χωρών, ενισχυμένη συνεργασία στις συνοριακές περιοχές, καθώς και την σύσταση κοινής κοινοβουλευτικής συνέλευσης που θα αποτελείται από 100 γάλλους και γερμανούς βουλευτές.

«Είναι μία σημαντική στιγμή για να δειχθεί ότι το γαλλογερμανικό δίδυμο είναι ένα ορόσημο που μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

Η Γαλλία και η Γερμανία «φέρνουν την συμβολή τους στην δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού» με το κείμενο αυτό, τόνισε στη ομιλία την μετά την υπογραφή της συνθήκης η Αγγελα Μέρκελ εστιάζοντας ειδικότερα στην ανάπτυξη μίας «κοινής στρατιωτικής κουλτούρας και μίας κοινής βιομηχανίας όπλων».

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε από την πλευρά του τα ψεύδη που χρησιμοποίησε η γαλλική άκρα δεξιά για να επιτεθεί στην νέα γαλλογερμανική συνθήκη.

«Οσοι παρωδούν ή διασπείρουν ψεύδη κάνουν κακό στην Ιστορία μας και στους λαούς μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθυνόμενος σε όσους χρησιμοποίησαν ψεύτικες πληροφορίες για να δυσφημήσουν την συνθήκη.

Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, διέδωσε ότι η γαλλογερμανική συνθήκη προβλέπει ότι η Γαλλία θα εγκαταλείψει την έδρα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι η γερμανική θα γίνει η γλώσσα των διοικητικών υπηρεσιών στην Αλσατία και την Λορένη.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή