Η πανσέληνος του λύκου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το συλλαλητήριο δεν έχει άμεσο πολιτικό αντίκρισμα όπως η ψήφος στην κάλπη. Ως εκ τούτου, η αποτίμηση του γεγονότος βασίζεται στη συμβολική υπεραξία που παρήγαγε. Κατ’ αρχάς, οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν πρόκειται όντως για γεγονός. Το προχθεσινό ήταν γεγονός, ασχέτως του ακριβούς αριθμού των συμμετεχόντων. Το πλήθος ήταν εντυπωσιακό, ακόμη κι αν πιστέψουμε τον αριθμό των 100.000 που έδωσε η αστυνομία, αριθμός που κατά παράδοσιν η Αριστερά πολλαπλασιάζει επί τέσσερα. Το δεύτερο ερώτημα αφορά τα χαρακτηριστικά του γεγονότος. Αν ήταν γεγονός, που ήταν, γιατί ήταν γεγονός. Επειδή ένα πλήθος αντιπροσωπευτικό της ελληνικής κοινωνίας, η συνήθως καλούμενη σιωπηρή πλειοψηφία, συγκεντρώθηκε για να εκφράσει την αντίθεσή του σε μια μείζονα επιλογή της κυβέρνησης. Οταν μιλάμε για εθνικό θέμα, αυτό ακριβώς εννοούμε. Ενα θέμα που δεν αφορά μόνον μερίδα πολιτών, αλλά το σύνολο του πληθυσμού, ασχέτως πώς το αντιμετωπίζει ο καθένας. Δεν έχει σημασία αν όλοι που κατέβηκαν αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών για τους ίδιους λόγους, αν ανάμεσά τους βρίσκονταν ακραιφνείς εθνικιστές ή μετριοπαθείς κατά τα άλλα πατριώτες. Επειδή μάλιστα πρόκειται για μείζονα επιλογή, η αντίθεση δεν περιορίζεται στην συμφωνία των Πρεσπών, αλλά απευθύνεται στην ίδια την κυβέρνηση. Μπορεί να διατηρεί με τεχνική υποστήριξη την κοινοβουλευτική δεδηλωμένη, όμως είναι σαφές ότι έχει χάσει την κοινωνική υποστήριξη, την οποία η ίδια είχε ανακηρύξει σε λυδία λίθο της πολιτικής της.

Στη συμβολική αποτίμηση του γεγονότος δεν γίνεται να αγνοηθεί η απόπειρα εκτροπής του. Διάφοροι μελανοχίτωνες έδωσαν το πρόσχημα στην αστυνομία να περιλούσει με χημικά τούς διαδηλωτές προκαλώντας την εσπευσμένη αποχώρηση πολλών και αποτρέποντας την προσέλευση άλλων. Ελάχιστα ενδιαφέρει αν οι μελανοχίτωνες ήσαν ακροδεξιοί ή ακροαριστεροί. Οταν φοράς κουκούλα και κρατάς ρόπαλο, οι ιδεολογικοί νευρώνες του εγκεφάλου σου μάλλον δεν έχουν σημασία. Είσαι ενεργούμενο σε εντεταλμένη υπηρεσία. Ρόλος σου είναι να διαλύσεις μια αντικυβερνητική διαδήλωση. Κι αν έχεις την αστυνομία με το μέρος σου, τόσο το καλύτερο.

Μετά τα προχθεσινά το ζητούμενο δεν είναι μόνον η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι η τύχη της δημοκρατίας μας. Ο στόχος της αυταρχικής Αριστεράς είναι να εθιστούμε στην εκτροπή για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Ας το λάβουν υπ’ όψιν όσοι εκλεγμένοι, ή διορισμένοι, θα συνηγορήσουν την Πέμπτη στην παράταση της προεκλογικής περιόδου.

Η πανσέληνος του λύκου θα περάσει. Ας μείνει και κάνα πρόβατο για να γιορτάσουμε το Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή