Οι Πρέσπες στο Σύνταγμα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποια δεδομένα. Πρώτο: Η συγκέντρωση του Συντάγματος κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν μεγάλη. Αναμενόμενο. Η κινητοποίηση υπήρξε πανελλαδική, αφού βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία, έπειτα από βάλτωμα δεκαετιών, που έμοιαζε εθνικά βολικό, αλλά ήταν απλώς κομματικά συμφέρον· σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πλήθυναν οι χώρες που αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, με πρώτες ανάμεσά τους τις φίλες και συμμάχους, ανατολικές και δυτικές. Πόσοι συγκεντρώθηκαν; Σίγουρα περισσότεροι από τις 60.000 που ανακοίνωσε η αστυνομία. Αν ήταν 100.000 ή «πολλές εκατοντάδες χιλιάδες», το συμπεραίνει κανείς με γνώμονα τη σχέση του όχι με την αριθμητική και τη χωροταξία, αλλά την πολιτική και την ιδεολογία. Συνηθισμένα πράγματα.

Δεύτερο: Συνηθισμένη επίσης είναι η σαρωτική αντίδραση της αστυνομίας, όποιο κόμμα κι αν κυβερνά. Τα χημικά, ληγμένα και μη (ακόμα και «καταργημένα», όπως επί ΣΥΡΙΖΑ), εξαπολύονται πλουσιοπάροχα και τυφλά. Αυτό δεν το γνώριζαν όσοι διαδηλωτές συμμετείχαν για πρώτη φορά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και δικαιολογημένα μιλούσαν για «πρωτοφανή πράγματα». Αντίθετα, οι πολιτικοί που έδωσαν το μαχητικά ψηφοσυλλεκτικό «παρών» τους το γνωρίζουν, οφείλουν να το γνωρίζουν· το ίδιο και οι δημοσιογράφοι, ή έστω όσοι βρέθηκαν εκεί ως ρεπόρτερ, όχι ως πολιτευόμενοι. Το παρελθόν δεν αποτελεί άλλοθι για κανέναν, μόνο ως υποχρέωση αυτοκριτικής σκέψης μπορεί να μεταφραστεί, μήπως δοθεί επιτέλους απάντηση στο εξής: πόσες δεκαετίες χρειάζονται ακόμα για να ολοκληρωθούν τα μαθήματα εκδημοκρατισμού των δυνάμεων καταστολής;

Δεδομένο τρίτο: η προβοκατορολογία, επίσης τμήμα της πολιτικής μας παράδοσης. Ηταν λέει προβοκάτορες οι μασκοφόροι ακροδεξιοί που αποπειράθηκαν να εισβάλουν στη Βουλή, επιτιθέμενοι στα ΜΑΤ με πέτρες, φωτοβολίδες, καδρόνια, βίδες, μολότοφ νέου τύπου (με βενζίνη και φελιζόλ) και μπογιές. Αλλά ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη: τους προβοκάτορες τους πρόδωσαν οι κόκκινες μπογιές. Οπως πρώτος υπέδειξε ο Αδ. Γεωργιάδης, κόκκινες μπογιές πετάνε οι αναρχικοί. Ράβδος εν γωνία… Αν διευρύνουμε τον συλλογισμό του, το «Καραϊσκάκης» είναι φωλιά αναρχοκομμουνιστών.

Και τρεις απορίες. Από πότε ο Κώστας Κατσίφας έγινε νέος Λεωνίδας και νέος Παύλος Μελάς; Ο κεντρικός ομιλητής Κρις Σπύρου είναι ο ίδιος με τον Ελληνοαμερικανό πολιτικό που το 2010 κατηγορούσε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι ξεπούλησε τη Μακεδονία; Ο συλληφθείς ακροδεξιός, που το 2017 επιτέθηκε στη «Φαβέλα» του Πειραιά, ανήκει στη νεοναζιστική «Απέλλα» ή σε αναρχική σέχτα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή