Ανοδος στο Χ.Α. με αντίδραση των τραπεζών

Ανοδος στο Χ.Α. με αντίδραση των τραπεζών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή των αγοραστών ύστερα από πολλές συνεδριάσεις σημειώθηκε στο ελληνικό Χρηματιστήριο, οδηγώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 630 μονάδες και «ξεκολλώντας» τον τραπεζικό κλάδο από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε «χτυπήσει» μετά τα αλλεπάλληλα sell-off. Επειτα από απώλειες οι οποίες άγγιξαν έως και το 20% για τις μετοχές των τραπεζών μέσα σε έξι συνεδριάσεις, ήρθε η πολυαναμενόμενη αντίδραση, η οποία οδήγησε σε ράλι έως και 6,45% στον κλάδο (Alpha Bank) και παρέσυρε πολλούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε ισχυρά κέρδη (Fourlis, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Aegean).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,76% στις 630,17 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,48%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +1,67%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,84% στις 390,20 μονάδες και ο τζίρος –αρκετά «τσιμπημένος»– διαμορφώθηκε στα 61,33 εκατ. ευρώ.

Παρά το χθεσινό ράλι ανακούφισης, ο τραπεζικός κλάδος πάντως συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμούς, τη στιγμή που τα hedge funds συνεχίζουν αδιάκοπα να αυξάνουν τις αρνητικές θέσεις τους στις τραπεζικές μετοχές. Τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έδειξαν πάλι αύξηση των shorts στη μετοχή της Eurobank από το Lansdowne (στο 1,81% από 1,72%) και το Oceanwood (στο 0,70% από 0,65%).

Με εξαίρεση τη χθεσινή συνεδρίαση, τις τελευταίες ημέρες έχει εγκατασταθεί στο Χ.Α. δυαδικό σκηνικό, με τις τράπεζες να καταγράφουν διαδοχικές πτωτικές κινήσεις σε αντιδιαστολή με τις λοιπές δεικτοβαρείς μετοχές που διαφοροποιούνται, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Το έργο είναι «πολυπαιγμένο», με αποτέλεσμα να μην προκαλεί έκπληξη παρά μόνο στο βαθμό που αυτή τη φορά συνοδεύεται από ταυτόχρονη καταγραφή ιστορικά χαμηλών επιδόσεων για τους τραπεζικούς δείκτες, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα εάν οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είναι δικαιολογημένες (π.χ. Πειραιώς κάτω από 300 εκατ. ευρώ). Οι πολλές αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος καθιστούν το εγχείρημα της αποτίμησης των συστημικών τραπεζών στα όρια της «αδύνατης αποστολής». Γι’ αυτό, άλλωστε, και η S&P μετέθεσε χρονικά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, περιοριζόμενη σε διατήρηση του θετικού outlook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή