Επικρίσεις ΟΗΕ κατά χωρών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Επικρίσεις ΟΗΕ κατά χωρών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Εντονες επικρίσεις κατά των ευρωπαϊκών χωρών που δεν επιτρέπουν στους μετανάστες να αποβιβάζονται σε ασφαλή λιμάνια απηύθυνε χθες ο ΟΗΕ, καθώς η ακτοφυλακή της Λιβύης είπε ότι περίπου 500 μετανάστες οι οποίοι προσπάθησαν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές με φουσκωτές λέμβους, επαναπατρίστηκαν στη βορειοαφρικανική χώρα. Από το Σάββατο, 473 άνθρωποι βρέθηκαν να διασχίζουν τη Μεσόγειο με βάρκες στη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης, ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα περισυνελέγησαν από φορτηγό πλοίο.

Οι υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών είχαν νωρίτερα καταδικάσει τη μεταφορά των μεταναστών σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη, όπου συχνά υφίστανται κακοποίηση, πλημμελή υγειονομική περίθαλψη, βιασμούς ή καταναγκαστική εργασία, σύμφωνα με τη σχετική 61σέλιδη έκθεση του ΟΗΕ. «Στη Λιβύη, όπου η έκρηξη βίας και οι εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυριαρχούν, δεν θα έπρεπε να επαναπατρίζονται διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες», είπε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προσφύγων UNHCR, Τσάρλι Γιάξλεϊ.

Πάνω από 140 μετανάστες διασώθηκαν από το εμπορικό Lady Sham, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην πόλη Μισράτα και από εκεί σε κέντρο κράτησης. Τέσσερα άτομα με εγκαύματα διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο, ενώ άλλοι δύο πέρασαν 24 ώρες στη θάλασσα.

Οι μετανάστες, ανάμεσά τους εννέα παιδιά και 25 γυναίκες, προέρχονταν από διαφορετικές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή