Κόντε: Δεν θέτουμε υπό συζήτηση τη φιλία με τη Γαλλία

Κόντε: Δεν θέτουμε υπό συζήτηση τη φιλία με τη Γαλλία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. O Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε «θεμιτή» τη συζήτηση γύρω από τις σχέσεις της Ευρώπης με την Αφρική, την οποία ξεκίνησε με εριστικό τρόπο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο. Τη στιγμή που ο έτερος αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι ανταγωνιζόταν τον Ντι Μάιο σε αντιγαλλικό ύφος, ο Κόντε διαβεβαίωνε το Παρίσι για τους «στενούς δεσμούς φιλίας» μεταξύ των δύο κρατών.

«Είναι θεμιτό να θέτουμε ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της διεθνούς πολιτικής που ασκούμε ως Ευρωπαϊκή Ενωση και ως μεμονωμένα κράτη», είπε ο Κόντε. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέτουμε υπό συζήτηση την ιστορική φιλία μας με τη Γαλλία, ούτε ακόμη περισσότερο με τον γαλλικό λαό»

«Το πρόβλημα των μεταναστών έχει πολλές αιτίες, κάποιοι αφαιρούν πλούτο από τους λαούς της Αφρικής και μεταξύ αυτών βρίσκεται η Γαλλία», δήλωσε την ίδια στιγμή ο Σαλβίνι, κατηγορώντας επίσης το Παρίσι ότι «δεν ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα της Λιβύης διότι έχει πετρελαϊκά συμφέροντα αντίθετα με τα ιταλικά». Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου Μακρόν χαρακτήρισε τις κατηγορίες «γελοίες και αβάσιμες», προσθέτοντας ότι το κατάλληλο φόρουμ αντιπαράθεσης είναι η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε, αρνούμενος να «συμμαζέψει» τις δηλώσεις των δύο αντιπροέδρων. «Είναι τμήμα του πολιτικού διαλόγου που θα μας συνοδεύσει έως τις ευρωεκλογές. Ας συνηθίσουμε αυτούς τους τόνους», είπε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Εντζο Μοάβερο-Μιλανέζι. Η διαμάχη, που υποχρέωσε το Παρίσι να ζητήσει προχθές εξηγήσεις από την Ιταλίδα πρέσβειρα, οδήγησε τα κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευσης να ζητήσουν συζήτηση στη Βουλή «προτού ο Ντι Μάιο κηρύξει… τον πόλεμο στη Γαλλία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή