ΕΣΥ αντί ιατρείου επέλεξε το 60% των γιατρών ΠΕΔΥ

ΕΣΥ αντί ιατρείου επέλεξε το 60% των γιατρών ΠΕΔΥ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραμονή στο ΕΣΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επέλεξαν τελικά τουλάχιστον έξι στους δέκα γιατρούς των μονάδων –πρώην ΙΚΑ– ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ, οι οποίοι έως το τέλος του 2018 διατηρούσαν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία δυνάμει δικαστικών αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι από τους περίπου 2.200 μόνιμους γιατρούς που υπηρετούσαν έως πρόσφατα σε αυτές τις μονάδες, περίπου 700 συνέχιζαν να έχουν και ιδιωτικά ιατρεία, με ασφαλιστικά μέτρα και παρά το γεγονός ότι το 2014, με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, έπρεπε να αλλάξουν εργασιακό καθεστώς και να μετατραπούν σε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Με νέο νόμο του 2017, οι γιατροί αυτοί κλήθηκαν ξανά να επιλέξουν μεταξύ ΕΣΥ και ιδιωτικού ιατρείου με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2018, και με την προϋπόθεση ότι αυτή τη φορά, εάν παρέμεναν στο σύστημα, θα παραιτούνταν από οποιαδήποτε ένδικα μέσα κατά της αλλαγής του εργασιακού τους καθεστώτος.

Οπως ανέφερε, χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από τους περίπου 700 γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, πάνω από το 60% έμεινε στο σύστημα Υγείας. «Δεν κατέρρευσε η πρωτοβάθμια φροντίδα, όπως προφήτευαν πολλοί», τόνισε, προσθέτοντας ότι τους συγκεκριμένους γιατρούς «τους αντιμετωπίσαμε προσπαθώντας να εφαρμόσουμε κανόνες ισονομίας στο σύστημα υγείας».

Σε λειτουργία 110 ΤΟΜΥ

Ο κ. Ξανθός, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του τομεάρχη Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνου Μπαργιώτα για τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, υπερασπίστηκε και την επιχειρούμενη οργάνωση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οπως είπε, 16 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τη νέα ΠΦΥ λειτουργούν 110 Τοπικές Μονάδες Υγείας –αν και με προβλήματα όπως παραδέχθηκε– και 1.800.000 πολίτες έχουν εγγραφεί σε οικογενειακούς γιατρούς. Στις ΤΟΜΥ, με τις προσλήψεις που γίνονται αυτό το διάστημα, οι οικογενειακοί γιατροί θα αυξηθούν στους 500, ενώ υπάρχουν επιπλέον 700 συμβεβλημένοι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι). Εως σήμερα τις ΤΟΜΥ έχουν πραγματοποιηθεί 350.000 επισκέψεις από πολίτες, ενώ 150.000 ασθενείς έχουν ανεπτυγμένο ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Ο κ. Μπαργιώτας, αφού χαρακτήρισε τη δημιουργία των ΤΟΜΥ «μία τρύπα στο νερό», εστίασε στην απροθυμία των γιατρών να στελεχώσουν το νέο σύστημα και κάλεσε τον υπουργό να άρει την προϋπόθεση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς των ΤΟΜΥ. Οπως ανέφερε, «ποιος θα έρθει με ένα χιλιάρικο και χωρίς ιατρεία, χωρίς καμία άλλη απασχόληση για τέσσερα χρόνια;». Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι οι καθαρές αποδοχές του γιατρού στις ΤΟΜΥ είναι 1.650 ευρώ (μισθός Επιμελητή Α΄ του ΕΣΥ) και όχι 1.000 ευρώ, ενώ επέμεινε στην άποψη του υπουργείου ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο υπάρχει αναιμικό ενδιαφέρον από γιατρούς να στελεχώσουν τις δομές αυτές είναι η ιατρική μετανάστευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή