Ανησυχία για τη νέα «Σέχτα»

Ανησυχία για τη νέα «Σέχτα»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλος μιας ομοσπονδίας οικο-εξτρεμιστών, υπό τον τίτλο «ατομικιστές που τείνουν στο άγριο – ΙTS» δηλώνουν τα μέλη της «Εικονοκλαστικής Σέχτας», της οργάνωσης που το περασμένο Σάββατο ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι. Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της 27ης Δεκεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας αστυνομικός που βρέθηκε στο σημείο και ο νεωκόρος του ναού.

Το κείμενο ανάληψης ευθύνης δημοσιεύθηκε σε ισπανόγλωσση ιστοσελίδα με τίτλο «οικο-εξτρεμιστική κατάρα» (Maldicion Eco-extremista) και σ’ αυτό, τα μέλη της ομάδας αναφέρουν ότι επιδίωξή τους ήταν «η έκρηξη να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να γίνει σε κάποιο παπά και/ή στο κοπάδι των πιστών».

Προσθέτουν ακόμα ότι «αν και τα τραύματα δεν ήταν σοβαρά ή απέφυγαν (σ.σ. οι δύο τραυματίες) τον θάνατο από τύχη επειδή η έκρηξη δεν ήταν αρκετά δυνατή όσο νομίζαμε, πήραμε το μάθημά μας για την επόμενη φορά».

Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν ανηρτημένα στα ελληνικά αρκετά ακόμα κείμενα, από το περιεχόμενο των οποίων προκύπτει ότι το ελληνικό «παράρτημα» των «ατομικιστών που τείνουν στο άγριο» μετρά έναν χρόνο ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προκήρυξη ξεκινά με την επισήμανση ότι «κοντά στον πρώτο χρόνο της ζωής του ενεργού μας γκρουπ, πολλά πράγματα άλλαξαν απ’ όταν ξεκινήσαμε το μονοπάτι της σύγκρουσης».

Αλλες επιθέσεις

Αποκαλύπτεται ότι στο σύντομο διάστημα της ύπαρξής της η «Εικονοκλαστική Σέχτα» έχει πραγματοποιήσει τρεις εμπρηστικές επιθέσεις, πριν αναβαθμίσει τη δράση της και τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στα σκαλιά του Αγίου Διονυσίου. Αρχικά, την 3η Ιανουαρίου 2018 τα μέλη της ομάδας είχαν καταστρέψει μία κεραία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Βάρκιζας και τρεις ημέρες αργότερα είχαν πραγματοποιήσει διπλό χτύπημα ενεργοποιώντας εμπρηστικούς μηχανισμούς α) στην εκκλησία του Αγιου Χαράλαμπου στα Ιλίσια και σε «τυχαία σταθμευμένα αυτοκίνητα στην Καισαριανή». Τα κείμενα ανάληψης ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές είχαν συνυπογράψει η «Εικονοκλαστική Σέχτα» και οι «Νυχτερινοί Κυνηγοί». Οι ίδιοι, όπως αποκαλύπτουν σε ένα από τα κείμενά τους, είχαν τοποθετήσει εμπρηστικό μηχανισμό στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, στην Πολυτεχνειούπολη. Το περιστατικό, ωστόσο, είχε γίνει αντιληπτό από τον φύλακα της σχολής που είχε ειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ. Σε ό,τι αφορά τους «Ατομικιστές που τείνουν στο άγριο – ITS», την οργάνωση «ομπρέλα» στην οποία φέρονται να ανήκουν τα μέλη της «Σέχτας», αυτή μοιάζει να λειτουργεί στα πρότυπα της ιταλικής «Ατυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας – FAI».

Από το περιεχόμενο της ανακοίνωσής της, που βρίσκεται δημοσιευμένο στο Διαδίκτυο, προκύπτει ότι μετρά ήδη 8 χρόνια ζωής, καθώς και ότι ξεκίνησε τη δράση της στη Λατινική Αμερική πριν «διασχίσει» τον Ατλαντικό και βρει… συνεταίρους σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. «Εδώ και κάποιο καιρό, η τάση έχει αρχίσει να επεκτείνεται σε διαφορετικά μέρη και όπως ήταν αργά ή γρήγορα αναμενόμενο, τώρα διασχίζει τον Ατλαντικό για να εγκατασταθεί στη Γηραιά Ηπειρο» αναφέρεται σε κείμενο με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2018. Δράσεις της έχουν καταγραφεί στο Μεξικό, στην Αργεντινή, στη Χιλή, στη Βραζιλία αλλά και στη Γερμανία, στην Ιταλία και φυσικά στην Ελλάδα. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν ομοιότητες στα κείμενα της ομάδας με προκηρύξεις ανάληψης ευθύνης για πρόσφατες επιθέσεις σε κρεοπωλεία. Χαρακτηρίζουν επικίνδυνα τα μέλη της, επικαλούμενοι αφενός τα χαρακτηριστικά του μηχανισμού που κατάφεραν να κατασκευάσουν και τη διαπίστωση ότι δεν ενδιαφέρονται για το εάν θα προκαλέσουν ή όχι ανθρώπινα θύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή