Επιεικής WADA για Ρωσία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία γλίτωσε προς το παρόν μια νέα τιμωρία του Οργανισμού της ενάντια στο ντόπινγκ, χάρη στην έστω και καθυστερημένη πρόσβαση στα αρχεία της που παρείχε στους διεθνείς ελεγκτές, όμως αν τα στοιχεία που παρείχε βρεθούν «πειραγμένα», η χώρα μπορεί να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Η πολυαναμενόμενη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του παγκόσμιου οργανισμού, χθες, σχετικά με τη συμμόρφωση της Ρωσίας στους όρους που της είχαν τεθεί τον Σεπτέμβριο για την άρση του από το 2015 αποκλεισμού της από την παγκόσμια οικογένεια, ήταν τελικά επιεικής. Παρότι η πρόσβαση που είχαν υποσχεθεί οι Ρώσοι ώς τις 31 Δεκεμβρίου παρασχέθηκε τελικά στα μέσα Ιανουαρίου, ο WADA αποδέχθηκε την πρόοδο που συνιστά η συλλογή των στοιχείων από το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του WADA, σερ Κρεγκ Ρίντι, η εκτελεστική επιτροπή «πληροφορήθηκε με ικανοποίηση τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην επίλυση της ρωσικής υπόθεσης ντόπινγκ» και αποφάσισε ότι τα βήματα που έχουν γίνει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση στην οποία οφείλει να βαδίσει περαιτέρω η διεθνής κοινότητα.

Ωστόσο το… κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στο περιεχόμενο των αρχείων που πήρε μαζί της από τη Μόσχα η τριμελής αποστολή του WADA. Τα στοιχεία των αθλητών που ελέγχθηκαν και των ουσιών που ανιχνεύθηκαν ερευνώνται από τους ειδικούς του παγκόσμιου οργανισμού, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Εφόσον εντοπιστεί κάτι ύποπτο στο περιεχόμενο των αρχείων, ότι δηλαδή οι Ρώσοι αλλοίωσαν τα δεδομένα ή παρείχαν πρόσβαση σε μη αυθεντικά στοιχεία, είναι «πολύ πιθανό να μην επιτραπεί κανένας Ρώσος παράγοντας, αθλητής ή συνοδός να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020», όπως ανέφερε συγκεκριμένα η επιστολή της Επιτροπής Συμμόρφωσης του WADA προς την εκτελεστική επιτροπή του Οργανισμού. Επιπλέον, θα απαγορευθεί στη Ρωσία η φιλοξενία οποιασδήποτε διεθνούς διοργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή