Handelsblatt: «Διαίρει και βασίλευε» το μότο του Τσίπρα

Handelsblatt: «Διαίρει και βασίλευε» το μότο του Τσίπρα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Γιατί η διαμάχη για το Μακεδονικό διχάζει τόσο βαθιά την Ελλάδα» αναλύει εκτενώς το ζήτημα που προκαλεί τόσο έντονα συναισθήματα και αντιδράσεις όσο κανένα άλλο στην Ελλάδα και, το οποίο «εκτός Βαλκανίων συχνά πολλοί περιγελούν και δεν κατανούν». Ωστόσο ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα, κάνοντας αναφορά στο παρελθόν της διαμάχης αλλά και στο συλλαλητήριο, προχωρά σε μια δεύτερη ανάγνωση και εξετάζει γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική για την ευρύτερη περιοχή. Καταρχάς «για λόγους ασφάλειας: πρόκειται εν τέλει για την σταθερότητα της περιοχής» δεδομένου ότι, όπως σημειώνει, θα ανοίξει για τη γειτονική χώρα τις πύλες για το ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα θα υποχωρήσει η ρωσική διείσδυση στην περιοχή. Ο αρθρογράφος κάνει ειδική μνεία στον ρόλο του «πραγματιστή Τσίπρα» για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ θυμίζει ότι ήδη πέρυσι στο Νταβός ο Τσίπρας καλούσε υπέρ μιας επίλυσης «αντάξιας της αξιοπρέπειας και των δύο χωρών».

Όπως σημειώνει η Handelsblatt και από οικονομική άποψη η συμφωνία «έχει νόημα». Αναφέρει: «Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα η ΠΓΔΜ (σσ: ο αρθρογράφος την αποκαλεί Μακεδονία) είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος. Εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες διατηρούν στη γείτονα χώρα υποκαταστήματα. Από την άλλη και η ΠΓΔΜ βασίζει ένα μεγάλο μέρος του εξαγωγικού εμπορίου της στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Είναι η πύλη προς τη Μεσόγειο για την ΠΔΓΜ. Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι παρά τα προφανή οφέλη, που φέρνει η συμφωνία για την Ελλάδα και την περιοχή των Βαλκανίων, δεν έχει μαζί του την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η επικύρωση της συμφωνίας δεν του προσδώσει νέους ψηφοφόρους, μάλλον το αντίθετο».

«Αλλά ο Τσίπρας βασίζεται σε κάτι άλλο» σημειώνει η Handelsblatt αναφερόμενη στη συνέχεια στις πολιτικές διεργασίες λόγω της επικείμενης ψηφοφορίας. «Ο Τσίπρας εκμεταλλεύεται το Μακεδονικό ζήτημα προκειμένου να αναδιαμορφώσει το πολιτικό τοπίο της χώρας» σημειώνει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Το μικρό κεντροαριστερό Ποτάμι απειλείται με διάσπαση επειδή δεν βρίσκει κοινή πλεύση. Το ΚΙΝΑΛ, το διάδοχο κόμμα του ΠΑΣΟΚ, βιώνει σοβαρές εντάσεις, επειδή ορισμένοι βουλευτές του θέλουν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, ενάντια στη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος. Ο Τσίπρας ελπίζει αυτούς τους βουλευτές που αποκλίνουν από τα κόμματά τους να τους πάρει με το μέρος του και να απορροφήσει τις διαλυμένες παρατάξεις σε εύθετο χρόνο πριν από τις προβλεπόμενες εκλογές του φθινοπώρου, σύμφωνα με το μότο: divide et impera δηλαδή διαίρει και βασίλευε».

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή