Συμφωνία Πρεσπών: Το επόμενο βήμα και ο ρόλος του κ. Παυλόπουλου

Συμφωνία Πρεσπών: Το επόμενο βήμα και ο ρόλος του κ. Παυλόπουλου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετονομασία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όπως αποκαλείται η ΠΓΔΜ στο σύνταγμά της, σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα πραγματοποιηθεί, κατά τα συμφωνηθέντα ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, μετά και τις δύο κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη Βουλή των Ελλήνων, αρχικά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και, έπειτα, του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό το στάδιο ιδιαίτερης βαρύτητας θα είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα παραλάβει το πρωτόκολλο από τη Βουλή των Ελλήνων με σκοπό να το αποστείλει στην Ουάσιγκτον (οι ΗΠΑ αποτελούν τον θεσμικό θεματοφύλακα του ΝΑΤΟ) αποκλειστικά και μόνο μετά την ανακήρυξη της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Εφόσον οι διαδικασίες στην Ελλάδα κυλήσουν σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, το πρωτόκολλο από την Αθήνα για την Ουάσιγκτον μπορεί να αποσταλεί ακόμη και στα μέσα Φεβρουαρίου. Σε επίπεδο εσωτερικής νομικής τάξης, πρακτικά οι συνταγματικές αλλαγές έχουν εγκριθεί από τη Βουλή ενώ οι τροπολογίες είναι ήδη δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στα Σκόπια.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Απριλίου (πρώτος γύρος). Δεδομένων των ιδιαίτερων προβλέψεων του εκλογικού νόμου στη ΠΓΔΜ, όπου απαιτείται ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, τις τελευταίες ημέρες έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια περί πιθανής επανάληψης των εκλογών ακόμη και πριν από το καλοκαίρι. Καθώς επίσης και αυτό της πιθανής προκήρυξης διπλών εκλογών. Το ζήτημα της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών έχει τεθεί ανοιχτά από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE. Οπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, η κεντρική επιτροπή του κόμματός του (SDSM) θα εξετάσει τη δυνατότητα ταυτόχρονων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στα τέλη Απριλίου.

«Η απόφαση του SDSM γα το θέμα θα γνωστοποιηθεί την Παρασκευή ή τις μετέπειτα ημέρες», δήλωσε ο κ. Ζάεφ. Πιθανή θετική απόφαση θα σημαίνει ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 5 Μαΐου, κατά τον β΄ γύρο των προεδρικών. Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν πρόκειται για αυτονόητη απόφαση. Ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του αλβανικού κόμματος DUI και κυβερνητικός εταίρος των Σοσιαλιστών του κ. Ζάεφ, διαφωνεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς θεωρεί ότι προέχει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που τα Σκόπια έχουν δρομολογήσει. Οι αλβανικές ενστάσεις έχουν προφανή σημασία και για έναν άλλο λόγο. Τα δύο κόμματα SDSM και DUI βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να προωθήσουν κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επικράτησής του, ιδιαιτέρως εάν το VMRO-DPMNE μποϊκοτάρει για ακόμη μία φορά τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή