Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις Πειραιώς για Trastor

Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις Πειραιώς για Trastor

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες προβλέπονται οι διεργασίες στην Trastor ΑΕΕΑΠ κατά τη διάρκεια του 2019, καθώς η εισηγμένη θα μπορούσε, δυνητικά, να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία μετασχηματισμού του κλάδου των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης και της δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων, ιδίως μετά την επικείμενη αποχώρηση της Grivalia Properties από το Χρηματιστήριο. Το τελευταίο διάστημα η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό στην εταιρεία με 39,4%, έχει προχωρήσει σε σειρά συζητήσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές, κυρίως ξένα funds, με αντικείμενο την πώληση του μεριδίου της, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής των τραπεζών να απεμπλακούν από περιουσιακά στοιχεία που δεν άπτονται του βασικού τους αντικειμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιδιωχθεί η εκ νέου εύρεση πιθανού αγοραστή. Μάλιστα, στην αγορά σημειώνουν ότι είναι πιθανό, ο όποιος επενδυτής προκύψει στο μέλλον να προέρχεται από τον τομέα της διαχείρισης κόκκινων δανείων, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά κάποιον από τους ομίλους που έχουν ήδη αγοράσει χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Οπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, ένας τέτοιος επενδυτής θα είχε σημαντικό λόγο να τοποθετηθεί και σε μια ΑΕΕΑΠ, στην οποία θα μπορούσε να μεταβιβάσει τα ακίνητα εισοδήματος που έχει αποκτήσει από τα κόκκινα δάνεια και να εγγράψει άμεσα κέρδη, μόνο και μόνο από την αποτίμηση των ακινήτων στην εύλογη αξία, όπως οφείλουν να πράττουν οι εταιρείες του κλάδου. Από την άλλη πλευρά, η Trastor έχει ήδη στρατηγικό επενδυτή την αμερικανική Varde Partners, γεγονός που ίσως να λειτουργεί αποθαρρυντικά για κάποιους από τους ενδιαφερόμενους.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Trastor έχει ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, με τη συνδρομή των κεφαλαίων της Varde Partners. Το 2018 ολοκληρώθηκε με επενδύσεις της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η επισημοποίηση νέων συμφωνιών απόκτησης ακινήτων αξίας της τάξεως των οκτώ εκατ. ευρώ, που προέκυψαν κατά τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου έτους. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η οριστικοποίηση της απόκτησης δύο εμπορικών καταστημάτων, ένα στο κέντρο της Αθήνας και ένα σε δευτερεύουσα αγορά.

Αναφορικά με το τρέχον έτος, στόχος της διοίκησης είναι ο εκ νέου διπλασιασμός του επενδυτικού προγράμματος, μέσω της πραγματοποίησης αγορών ακινήτων αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό εξετάζεται, χωρίς επί του παρόντος να έχει ληφθεί σχετική απόφαση, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέας αύξησης κεφαλαίου της τάξεως των 60-70 εκατ. ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Varde Partners, η οποία ελέγχει ήδη το 56% της Trastor μέσω της θυγατρικής της Wert RED, προτίθεται να καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η εισηγμένη προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου 24 εκατ. ευρώ. Συνολικά, από την είσοδο της Varde Partners στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις της τάξεως των 50-55 εκατ. ευρώ, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Trastor, που πλέον ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ.

Κατά το 2018, η εισηγμένη επικεντρώθηκε κυρίως στην απόκτηση κτιρίων γραφείων, δίνοντας έμφαση στην τοποθεσία των κτιρίων, ποντάροντας και στη δυνατότητα αναβάθμισης των ακινήτων που αποκτώνται, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία τους και να εξασφαλιστεί υψηλότερο μίσθωμα. Σημαντικές επενδύσεις πραγματοποίησε η εταιρεία και στα εμπορικά καταστήματα, με το ενδιαφέρον να αφορά κυρίως την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος (π.χ. Ερμού) και άλλα κεντρικά σημεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή