Πρόστιμο 570 εκατ. ευρώ στη Mastercard από Ε.Ε.

Πρόστιμο 570 εκατ. ευρώ στη Mastercard από Ε.Ε.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο 570 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Mastercard, διότι υποχρέωνε τους εμπόρους ενός κράτους-μέλους να συνεργαστούν με εγχώριες τράπεζες αντί με ξένες εντός Ε.Ε. που προσέφεραν χαμηλότερες προμήθειες. Η Mastercard αποδέχθηκε τις κατηγορίες, συνεργάστηκε με τις Βρυξέλλες και έτσι εξασφάλισε μείωση του προστίμου κατά 10%. Ουσιαστικά, οι κανόνες της Μastercard δημιούργησαν εμπόδια στον διασυνοριακό ανταγωνισμό, αναγκάζοντας τις εμπορικές επιχειρήσεις να πληρώνουν τις προμήθειες των εγχώριων τραπεζών και όχι άλλων τραπεζών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Αυτή η τακτική έπληττε, επίσης, τους καταναλωτές της Ε.Ε.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση μαζικών αγωγών εάν ιδιώτες αναζητήσουν αποζημιώσεις, επισημαίνει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico. «Οι κανόνες της Mastercard οδήγησαν στην τεχνητή αύξηση των δαπανών για τη διεκπεραίωση μέσω καρτών», δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε πως η Mastercard δεν επέτρεπε στις εμπορικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν χαμηλότερες προμήθειες από τράπεζες που ήταν εκτός της εγχώριας αγοράς τους αλλά εντός της Ε.Ε., πλήττοντας έτσι τα συμφέροντά τους και αυτά των καταναλωτών.

Οι έρευνες της Κομισιόν ξεκίνησαν επίσημα από το 2013, αν και η εκτέλεση πληρωμών μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων της Mastercard και άλλων παρόχων είχε τεθεί στο στόχαστρο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού εδώ και δύο δεκαετίες. Το 2015, η Ε.Ε. επέβαλε ενιαία νομοθεσία για τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Mastercard, η απόφαση της Ε.Ε. θέτει ένα τέλος σε μια μακρά έρευνα για τακτικές που ίσχυαν στο παρελθόν, τονίζοντας πως δεν επηρεάζονται οι πρακτικές του ομίλου που ισχύουν σήμερα.

Ηδη, έμποροι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και ζητούν αποζημίωση με βάση ανάλογη απόφαση της Κομισιόν.

Σε αυτή την περίπτωση, η Κομισιόν απεφάνθη πως οι προμήθειες που επέβαλαν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών στις διασυνοριακές συναλλαγές παρεμπόδιζαν τον δίκαιο ανταγωνισμό. Σήμερα, εκκρεμεί ακόμη μια υπόθεση της Κομισιόν που αφορά τις προμήθειες που χρεώνουν οι Mastercard και Visa στους τουρίστες που επισκέπτονται την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρεμβάλλει τα δικά της εμπόδια στις Mastercard και Visa σε ό,τι αφορά την αποπεράτωση συναλλαγών με γουάν. Οι δύο πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times. Ωστόσο, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν έχει ακόμη ενημερώσει δημοσίως ότι τις έλαβε, διότι έτσι ενεργοποιείται προθεσμία 90 ημερών μέχρι να δώσει επίσημη απάντηση. «Η συμμετοχή της Mastercard στην Κίνα θα ωφελήσει τη χώρα, τους καταναλωτές της και την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, που απέστειλε πρόσφατα στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή