Στέφανος Τσιτσιπάς: «Μοιάζει με παραμύθι. Ζω το όνειρο, ζω αυτό για το οποίο δούλεψα σκληρά»

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Μοιάζει με παραμύθι. Ζω το όνειρο, ζω αυτό για το οποίο δούλεψα σκληρά»

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρους στόχους έθεσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην αφετηρία της χρονιάς. Να παίξει στον ημιτελικό γύρο ενός γκραν σλαμ και να μπει στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Στόχοι υψηλοί για έναν 20χρονο αθλητή. Με την ιστορική πορεία του στη Μελβούρνη, αποδεικνύει πως πορεύεται βάσει σχεδίου, γνωρίζοντας καλύτερα από όλους τις δυνατότητές του. Πλέον, ούτε ο Ράφα Ναδάλ τον τρομάζει, με τον οποίο θα παίξει αύριο στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδας (απευθείας μετάδοση από το Eurosport1) για μία θέση στον τελικό της Κυριακής του Αυστραλιανού όπεν.

Δύο 24ωρα μετά την «αλλαγή φρουράς» χάρη στη νίκη του επί του Ρότζερ Φέντερερ στον 4ο γύρο του Αυστραλιανού όπεν, ο Τσιτσιπάς ανασυντάχθηκε, ξεκουράστηκε σωματικά και πνευματικά και επέστρεψε στη «Ροντ Λέιβερ Αρένα» για να υλοποιήσει τον πρώτο στόχο. Νικώντας τον αήττητο σε εννέα αγώνες μέσα στη χρονιά, Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ με 7-5, 4-6, 6-4, 7-6, έγινε ο πρώτος Ελληνας τενίστας που εξασφάλισε την παρουσία του στον ημιτελικό ενός γκραν σλαμ.

Το έργο του μόνο εύκολο δεν ήταν. Αρκεί να θυμίσουμε τι συνέβη το καλοκαίρι 2001, σε μία άλλη αλλαγή φρουράς. Τότε, ο Φέντερερ (No 15 στον κόσμο, όπως ήταν και ο Τσιτσιπάς στην έναρξη του Αυστραλιανού όπεν) νίκησε τον κορυφαίο τενίστα της εποχής, τον Ελληνοαμερικανό Πιτ Σάμπρας στον 4ο γύρο του Γουίμπλεντον. Εκείνη η νίκη έφερε τον Ελβετό στο προσκήνιο του παγκόσμιου τένις και τον Σάμπρας κοντά στη δύση της καριέρας του. Ωστόσο, στον προημιτελικό γύρο ο Φέντερερ αποκλείστηκε από τον κορυφαίο Βρετανό τενίστα εκείνων των ημερών, Τιμ Χένμαν, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2002, ηττήθηκε μόλις στον 1ο γύρο του Γουίμπλεντον.

Διδακτική ιστορία που αποκαλύπτει τις δυσκολίες και τους κινδύνους που υπάρχουν μετά ένα θρίαμβο. Και όμως, ο Τσιτσιπάς κατόρθωσε να βρει τις λύσεις για να αποκλείσει τον έμπειρο και ευρισκόμενο σε εξαιρετική κατάσταση, Μπαουτίστα Αγκούτ. «Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να προετοιμαστώ γι’ αυτό το ματς. Η νίκη μου επί του Φέντερερ τράβηξε την προσοχή στα ΜΜΕ και η μεγαλύτερή μου πρόκληση ήταν το πώς θα παραμείνω συγκεντρωμένος στην προετοιμασία μου για τον προημιτελικό. Είμαι χαρούμενος που έπαιξα καλά γιατί έδειξα ότι η νίκη επί του Φέντερερ δεν ήταν τυχαία», είπε ο 20χρονος πρωταθλητής.

Σε αυτό το σημείο κάποιος από την κερκίδα του φώναξε «Greek Freak» και γελώντας απάντησε: «Ο μόνος που λείπει από εδώ είναι ο Αντετοκούνμπο». Δεν παρέλειψε να πει πως όσα ζει είναι ένα όνειρο: «Μοιάζει με παραμύθι. Ζω το όνειρο, ζω αυτό για το οποίο δούλεψα σκληρά. Οταν ξεκίνησα τη χρονιά με ρώτησαν ποιος είναι ο στόχος μου και απάντησα τα ημιτελικά ενός γκραν σλαμ. Και όταν το έλεγα, νόμιζα ότι ήμουν τρελός. Αλλά είναι αλήθεια. Και μόλις συνέβη».

Πανηγυρισμοί

Μάλιστα, έγινε ο νεαρότερος τενίστας που πήρε θέση στον ημιτελικό γύρο του Αυστραλιανού όπεν, από τον Νόβακ Τζόκοβιτς το 2007. «Φύσει γαρ άνθρωπος, ο βούλεται, τούτο και οίεται», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για φράση που χρεώνεται στον Ιούλιο Καίσαρα, η οποία μεταφράζεται ως εξής: «Από τη φύση του ο άνθρωπος, αυτό που θέλει, αυτό νομίζει». Η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης πανηγύρισε έντονα την επιτυχία του που τον έφερε στο Νο 12 της παγκόσμιας κατάταξης. Αν ξεπεράσει το εμπόδιο του Ναδάλ και νικήσει στον τελικό της Κυριακής, τότε θα πετύχει και τον δεύτερο μεγάλο στόχο του, αφού θα μπει στην πρώτη δεκάδα και θα είναι Νο 8 στον κόσμο!

Μετά τη νίκη του επί του Φράνσις Τιαφό με 6-3, 6-4, 6-2, ο Ναδάλ έπλεξε το εγκώμιο του Τσιτσιπά: «Είναι ένας τενίστας που στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου βελτιώνεται διαρκώς. Εδώ έχει φτάσει στα ημιτελικά και δείχνει ήδη ικανός να νικήσει τους καλύτερους στον κόσμο. Είναι ένας σπουδαίος τενίστας, ήταν καταπληκτικός ξανά και πιστεύω ότι μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους για αρκετά χρόνια».

Για τρίτη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι ο Τσιτσιπάς με τον Ναδάλ. Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους, στους περυσινούς τελικούς της Βαρκελώνης και του Μάστερ του Καναδά, επικράτησε ο Ισπανός. «Πείσμωσα πολύ την τελευταία φορά που έχασα. Είπα στον εαυτό μου ότι έχω την ευκαιρία να τα πάω καλύτερα την επόμενη φορά. Επίσης είπα ότι μπορώ να τον κερδίσω γιατί τώρα ξέρω πώς παίζει. Δεν ήθελα να το πω αυτό, αλλά νιώθω ότι μπορώ να το κάνω. Το θέλω πάρα πολύ», τόνισε ο Ελληνας τενίστας.

Την ίδια ώρα, οι θαυμαστές του αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ανάμεσα σε άλλους, χθες τον αποθέωσε και η Μαρία Σαράποβα, η οποία τον χαρακτήρισε «γνήσιο» και «αληθινό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή