Τα «Ωραία του Πέραν» γεννούν ιστορίες

Τα «Ωραία του Πέραν» γεννούν ιστορίες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», έχει βρει ιδανική στέγη η έκθεση «Τα Ωραία του Πέραν», που φέρνει κοντά έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες και οικογενειακά κειμήλια 15 εικαστικών. Υπάρχει ένα αίσθημα μιας «κοινής πατρίδας», ορισμένο από το αποτύπωμα της διαχρονικής Πόλης, αλλά εν προκειμένω και παρά το σαφές στίγμα της έκθεσης επιζεί παράλληλα η διάχυτη ανάγκη κατοίκησης της μνήμης.

Η έκθεση είναι μια ιδέα της επιμελήτριας και ιστορικού τέχνης Ιριδος Κρητικού, η οποία προκάλεσε νέα έργα και απέσπασε προσωπικές καταθέσεις από δημιουργούς που είτε έχουν καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη είτε λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος έχουν καλλιεργήσει ιδιαίτερο δεσμό. Η έκθεση είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον περασμένο Μάρτιο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο σε συνεργασία με τις προξενικές αρχές στην Πόλη και εν συνεχεία μεταφέρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ξάνθη, στο Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με την «Ελληνική Συμμαχία».

Τώρα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τα «Ωραία του Πέραν» εμπλουτίστηκαν με τις προθήκες οικογενειακών κειμηλίων που δίνουν προστιθέμενη αξία στην έκθεση. Από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου αρχίζουν οι παράλληλες εκδηλώσεις με σειρά δωρεάν διαλέξεων (τα απογεύματα της Παρασκευής, 6-8 μ.μ.). Σταδιακά θα συγκροτηθεί μια βεντάλια σκέψης και γνώσης με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη: Κατερίνα Ζαχαροπούλου – Νίκος Βατόπουλος («Οι πόλεις, η Πόλη και οι στρώσεις της μνήμης», 1/2), Εργαστήριο «Το βιβλίο της Πόλης» (2/2), Αλεξ Παπαϊωάννου («Αναδρομή στα φωτογραφικά ατελιέ της Πόλης», 15/2), Σάββας Τσιλένης («Ο πολεοδομικός σχηματισμός του Ισιου Δρόμου του Πέραν», 22/2), Σούλα Μπόζη («Ο κινηματογράφος στο Πέραν», 1/3), Κατερίνα Ζαχαροπούλου-Αλέξανδρος Μασσαβέτας («Απόντες και Παρόντες», 8/3).

Συμμετέχουν οι: Ολγα Αλεξοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Τάσος Βενετσανόπουλος, Ειρήνη Βογιατζή, Ανδρέας Γεωργιάδης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ενη Κούκουλα, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Γεύσω Παπαδάκη, Πάρις Πετρίδης, Κωνσταντίνος Πίττας, Βαγγέλης Πουλής, Βιργινία Φιλιππούση.

​Kέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, έως 10 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή